Започва масово съкращение на работници

Общо 1/3 от фирмите планират съкращения заради кризата, а едва 8% смятат да се възползват от правителствената помощ. Това сочат данни от проучване на Българската стопанска камара (БСК). Статистиката сочи, че икономическият пакет на правителство не успокоява бизнеса, който предпочита да освобождава работници, вместо да използва подкрепата на държавата и да продължава да плаща осигуровки. работят.

Анкетата на БСК все още е отворена, досега в нея са участвали 801 работодатели, а представените резултати са на базата на 759 отговорили, но пропорциите се запазват.

Не повече от 8% от работодателите ще се възползват от мярката 60/40 – държавата поема 60% от заплатата, върху която е бил осигуряван работникът, ако фирмата плати останалите 40% и осигуровките.

Най-засегнат изглежда малкият бизнес. Общо 44% от фирмите, които ще съкращават хора, са с персонал до 10 души. От тях 55% са в сферата на услугите, 35% се занимават с търговия, 10% са в индустрията.

Около 48% от желаещите да се възползват от правителствената подкрепа работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на министъра на здравеопазването за спиране на редица търговски обекти. 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.

Тези работодатели, които имат намерение да се възползват от мярката обаче планират и други мерки – 42% обмислят частични съкращения. Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения.

До съкращаване на целия персонал, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения, ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от анкетираните още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали повече от една възможна мярка.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява правителството да промени схемата на 60/0, какъвто е германският модел. Така схемата би се приравнила на уволняването на хората и пращането им на борсата с тази разлика, че ще се водят на работа във фирмите. Според АИКБ българският бюджет може да издържи подобна помощ с 1 млрд. лв. Сметките на асоциацията показват, че схемата всъщност е 23/77.

4777 безработни за ден

В сряда са регистрирани 4777 нови безработни, съобщи в четвъртък социалният министър Деница Сачева. По думите й всекидневно се издават по около 700 болнични, 2000 души са поискали социални помощи от началото на извънредното положение. “Данните не са застрашаващи, те са динамични, системите са на място, имаме достатъчно средства в момента, но искаме актуализация с оглед да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лош сценарий”, обясни тя.

От 13 март до 1 април в бюрата по труда са се регистрирали 31 643 души. Сачева отбеляза и че 7281 безработни са започнали работа по време на извънредното положение, като в сряда са наети 683 души.

86% от хората смятат, че предстои финансова криза

Почти месец след началото на епидемията в страната, фокусът на общественото внимание се пренасочва от непосредствените мерки за ограничаване на разпространението и предпазване от заразата, към икономическите последствия, сочи проучване на “Маркет линкс”. 88% от хората са притеснени от възможността техни близки да бъдат заразени. Незначително по-голям, но все пак над 90% са тези, които вече отдават по-голяма тежест на икономическите последици от епидемията и мерките, които се прилагат за контролирането ѝ.

86% се съгласяват с твърдението, че предстои финансово–икономическа криза и това е първи ясен индикатор за очаквано покачване на социалното напрежение, но също така и за значителна промяна в потребителското поведение на българите, отчитат социолозите. Над половината от работещите в момента се страхуват от загуба на работата си.