Започнаха засилени проверки на ОДБХ, РЗИ и ОД на МВР

59 проверки за спазване на противоепидемичните мерки са извършени на 23 и 24 юни в Сливенска област от сформираните съвместни екипи за контрол с участието на служители от РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР, съобщи Областният кризисен щаб. 27 от проверките са проведени самостоятелно от инспекторите на РЗИ. Съставени са общо 4 акта за административни нарушения.

Една от съвместните проверки се проведе в производствена фирма в Нова Загора. В нея работят 450 лица. Няколко от работниците бяха диагностицирани с Ковид-19.

Проверката във фирмата приключи с предписания от РЗИ и ОДБХ за извършване на задължителни противоепидемични мероприятия: да се създадат условия за спазване на физическа дистанция от 1,5 – 2 метра между работещите във всички цехове и шахматно разположение на работещите от двете страни на производствената лента; да се използват бактерицидни лампи за обеззаразяване в производствените помещения съгласно указанията на производителя; да се извършва естествено проветряване; прането на предните престилки за многократна употреба да се перат по метода на химиотермодезинфекцията; да се изиска от транспортните фирми, осигуряващи превоз на работниците, да извършват дезинфекция на превозното средство и използване на 50% от капацитета му; да се избягва струпване на хора по време на почивка.

Проверките на съвместните екипи са разпоредени със заповед на областния управител и председател на Областния кризисен щаб Чавдар Божурски, във връзка с удължения срок на извънредната епидемична обстановка в страната. Те ще се извършват ежедневно. Целта е да се ограничи риска от разпространение на коронавируса и да се създадат възможните условия за опазване на здравето на жителите на областта.

В отговор на проявения интерес към оповестената статистика за новите случаи на Ковид-19 към 25 юни в областта, Областният кризисен щаб уточнява, че две от осемте инфектирани лица са въведени в системата към 25 юни, макар изследванията им да са проведени на по-ранна дата. За тях в РЗИ има информация от датата, на която са били установени като положителни за Ковид-19.