Започна съборът на булките в Стара Загора

И тази година ромите спазиха традицията за Тодоровден и започнаха да се събират в района на Автогарата преди 14 часа. Мястото на познатия като „пазар“ на булки отново е частен имот до Автогарата.

„Плащаме по 10 лв за кола и по 2 лв за човек“, коментира един от участниците пред stz24.com.

По думите му, целта на събора е младите момичета и момчета да се харесат. Около 5-6 хиляди лева се давали за булка сега. Сумата е за „адет“, а не за сделка, както се говори. Отдавна не се дават по 30-40 000 лв, за каквото се пишеше и говореше преди, уточни мъжът. Важно условие обаче и до ден-днешен е булката да е честна и до подписването на брак да не живее с бъдещия си съпруг. Продължава да се държи на дългата коса, типична за ромите калайджии. Не било задължително момите да ходят с дълги шарени поли, както е при по-възрастните.

Сред дошлите на събора за Тодоровден бяха и красиви момичета, които наистина нямат общо с представата за някогашните кандидат-булки. Не отказват и снимка. Дънки, блузки и маратонки, така ходят вече, описва външния им вид бащата на две от момичетата. Те пък смятат, че събор като днешния отдавна е отживелица в техните представи. Фейсбук все повече избутвал назад събития като днешното и ставал предпочитано средство за запознанство.