Започна прилагането на бустерна доза на ваксините в област Сливен

Снимка: Pixabay

В Сливенска област започна прилагането на бустерна доза на ваксините, съобщи Областният кризисен щаб.  Засега тя се поставя на лица от рисковите групи – медицински персонал, граждани над 65 години, трансплантирани пациенти, онкоболни, пациенти на хемодиализа или на имуносупресивна терапия и други лица в риск.  Всеки желаещ от тези групи може да посети вече работещите имунизационни пунктове, уточниха от РЗИ.  Препоръчва се денят и часът на посещението да бъдат уговорени предварително по телефона с избрания ваксинационен пункт.  Към момента все още не се издава електронен сертификат за бустерните дози, очаква се той да бъде изработен в най-скоро време.

86 са новите случаи на COVID-19, диагностицирани вчера в Сливенска област. Тенденцията е за повишаване на заболеваемостта, която вече е над 400 души на 100 хил. души население при средна заболеваемост за страната от 311 души. Сред новите болни са две деца на 1 и на 2 години, трима ученици, двама учители.  Карантинирани са класове и контактни лица на болните. Дадени са предписания, епидемиологичните проучвания продължават.

Наблюденията на РЗИ показват, че по-голяма част от болните се заразяват в семейни огнища или по време на организирани масови прояви, макар и на открито.

Щабът благодари на гражданите за отговорното поведение и напомня, че носенето на предпазни маски за лице в закрити площи, спазването на физическа дистанция, избягването на струпвания от хора и редовната дезинфекция ограничават разпространението на вируса. Ваксинационните пунктове работят по график, публикуван в сайта на РЗИ, включително и през почивните дни.  Има възможност за извършване на ваксинация от мобилни екипи в производствени колективи, администрации, в малки или отдалечени населени места.