Започна 5-ти Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“

В зала „Зора“ днес се състоя официалното откриване на 5-ия Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“. Началото даде председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, който изрази задоволство, че театралният форум се развива през годините, придобива все по-голямо значение и популярност.

Сред гостите на откриването бе и зам.-кметът Пепа Чиликова, която изтъкна, че фестивалът се е превърнал в разпознаваемо и очаквано с вълнение събитие. Тя изрази убеденост, че и тази година той ще даде възможност за изява на много талантливи деца. Пепа Чиликова връчи от името на кмета Стефан Радев поздравителен адрес на директора на фестивала – Соня Келеведжиева. В него сливенският градоначалник поздравява младите театрали, които отдават време, енергия и душа за сценичното изкуство, като им пожелава  успех и да сбъднат и най-смелите си мечти.

За пета поредна година председател на журито е Здравко Гулеков – режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Членове са Георгиос Филаделфевс – лауреат на международни конкурси и новото попълнение – Гергана Мантарлиева от Държавната опера в Пловдив.

В конкурсната част на фестивала ще участват 15 театрални трупи от различни градове от страната. Сред тях са – Габрово, Казанлък, Пазарджик, София, Угърчин, Стара Загора, Айтос. Те са разпределени в две възрастови групи – до 14 години и от 14 до 19 години. Домакините от Сливен ще се включат с пет театрални състава.

Фестивалът продължава с конкурсна част, спектакли, съпроводени с развлекателни програми, както и вече с традиционния „Празник на приятелството“, организиран в рамките на театралния форум.

„Сцена под Сините камъни“ приключва в неделя, 26 юни, с награждаване на участниците. То ще се проведе в зала „Зора“ от 15 часа. Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са – Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Младежки дом-Сливен.