Заплатите в IT сектора са рекордни, но Румен Радев и Бойко Борисов вземат в пъти повече

Средната работна заплата в IT сектора в България прескочи границата от 3000 лева, което се случва за пръв път в историята. Става въпрос за последното тримесечие на миналата година, когато средното възнаграждение в сектора е станало 3090 лева, показват данните на НСИ, цитирани от в. „24 часа“.

За сравнение преди година по същото време средната заплата е 2788, т.е. сега има увеличение с почти 11%. Но средната брутна заплата в България се е покачила с 12% – от 1171 лв. в края на 2018 година до 1313 лв. в края на миналата година.

Според данните на НСИ управляващите получават почти 10-процентно увеличение на заплатите в сравнение с предното тримесечие. За основа на изчисленията на техните възнаграждения служи средното заплащане в обществения сектор през последния месец на предходното тримесечие. През декември 2019 г. средната заплата в обществения сектор у нас е била 1416 лв., а през септември – 1291 лв. Разликата е 9,6%.

Депутатите получават три пъти средната заплата в обществения сектор, т.е. те вече ще се разписват срещу 4248 лв. минимум. Те получават още 10% отгоре за участие в постоянна комисия и по 1,6% за всяка година трудов стаж. Това означава, че най-възрастните сред тях ще вземат над 5 хиляди лева месечно.

Председателят на Народното събрание получава по закон с 50% отгоре върху тази заплата, същото се полага и на премиера. Тоест Цвета Караянчева и Бойко Борисов ще се разписват минимум срещу 6372 лв. Това е сумата без добавките за прослужено време, които за тази категория наети са по 1,6% за всяка година трудов стаж.

Най-висока номинална заплата в страната обаче взема президентът – сумата е равна на две депутатски заплати. Според данните на НСИ, Радев вече трябва да се разписва срещу минимум 8456 лв. Към това трябва да се добавят също по 1,6% за всяка прослужена година и така президентската брутна заплата минава 12 хил. лева.

Други сфери на дейност, в които средните заплати са най-високи, са енергетиката с 2161 лв. и финансите и застраховането с 2155 лв. В туризма, в който традиционно плащат най-малко на служителите си, през четвъртото тримесечие на 2019 г. средната заплата е достигнала 766 лв.