Заплаха за трафик сред украинките в България след края на държавната помощ

Над 20 служители от полицейските управления в Приморско, Созопол, Бургас, Поморие и Несебър, които имат отношение към регистрацията на търсещи временна закрила бежанци от Украйна, участват днес в обучение на тема „Превенция и противодействие на трафика на хора“. Според местната комисия за борба с трафика се очакват случаи на трафик с украинци след края на държавната програма за подкрепа.

Според Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора, след като държавната помощ приключи украинците ще станат по-уязвими, тъй като ще трябва сами да търсят работа и дом. „В момента няма доказани такива случаи, работи се по няколко за изнасилване и побой над украинки, но не ясно още дали се касае за трафик“.

Макар в момента да няма все още доказани случаи, реално броят на жертвите на това престъпление може да е много повече. Причината е, че самите жертви не сигнализират и че трудно се доказва престъплението.

Според статистиката в област Бургас, всяка година има между 40-50 пострадали жертви на трафик, като 2/3 са за трафик на бременни в Гърция и Кипър, и продажба на новородените им там.