Зала „Сливен“ отваря врати за поредица от камерни концерти на 11 ноември

Двама от най-талантливите ни млади музиканти – Виктория Василенко (пиано) и Атанас Кръстев (виолончело) ще открият поредицата камерни концерти, които ще звучат този сезон в Сливен.

На 11 ноември от 18:30 часа в зала „Сливен“ ще бъде сложено началото с тяхно изпълнение, каза пред репортер на БТА Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничния оркестър в града. Сливен няма богат опит с камерните концерти, отбеляза тя, но те са присъщи на повечето филхармонии. Общо пет ще бъдат те в творческия сезон на културния институт.

Съвместният проект на Атанас Кръстев и Виктория Василенко – „Светлини и сенки“, е цикъл от девет концерта, включващи контрастни произведения от съкровищницата на камерния репертоар – соната „Арпеджионе“ от Франц Шуберт, Соната за виолончело и пиано от Едвард Григ, пиесата „В подражание на Албениц“ от Родион Шчедрин и пиесата „Цигански напеви“ от Пабало Сарасате.

Виктория Василенко е родена през 1992 г. в семейството на именитите музиканти Ася и Александър Василенко. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова. Носител е на десет първи награди от международни конкурси. Носител на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. През януари 2009 г. става Лауреат на Голямата награда на фондация „Д.Бербатов“ за върхови постижения в областта на изкуствата. През 2013 г. печели награда за най-обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, връчена ѝ от Нейно Величество кралица София. През септември 2016 г. става Лауреат на Първа и Специалната награда на Букурещката филхармония на един от най-престижните Международни конкурси „Джордже Енеску“ в Букурещ, Румъния. Виктория е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието.

Атанас Кръстев е роден през 1988 г. в семейство на музиканти. Завършва НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Ллюис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Мария Клигел, Рейнхард Лазко, Томас Деменга и др. Защитава докторат през 2016. Преподава виолончело в НМА „Панчо Владигеров” – асистент от 2016, главен асистент от 2017 г. Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen”(Австрия – 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, Белград (Сърбия – 2015). Удостоен е с: Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012). Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. Автор е на редакциите на виолончеловите партии в транскрипциите на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика”).