Закриват Държавната петролна компания

Държавната петролна компания ще бъде закрита. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова по време на заседание на икономическата комисия в парламента.

Вицепремиерът съобщи, че остава открит въпросът за съхранението на запасите на горива.“ Обсъждаме фирмите, които са длъжни по закон да съхраняват запаси, да заплатят това задължение, тези запаси под формата на средства, а държавата да ги купува, съхранява и да отговоря, за да бъдат те абсолютно гарантирани и да не зависят от частни интереси, от това коя фирма дали ги съхранява, или не. Понякога заниженият контрол в тази сфера показва, че не всички си изпълняват задължението да пазят запаси“, каза министърът.

„Затова ние смятаме, че държавата трябва да поеме големия ангажимент, да ги осигури, държавата има достатъчно терени, където да ги съхранява, а фирмите, чието задължение е това, да ги заплащат“, допълни Нинова, цитирана от Actualno.com.

Тя обясни още, че се водят преговори по-голямата част от средствата по Плана за възстановяване да бъдат насочени като директно подпомагане към българските фирми.

„Това е очакването и на българските фирми. Те имат достатъчно възможности и сега да ползват финансови инструменти, които не са достатъчно уплътнени като средство за подпомагане на икономиката за възстановяване от кризите. Така че нашата позиция е за повече директна помощ към българския бизнес в Плана за възстановяване и устойчивост“, обясни тя.