Законопроект предлага отпадане на забраната за купуване на земеделски земи от чужденци

Промени в Закона за земеделските земи ще отменят частично забраната за продажба на земеделски земи на чужденци. Текстовете са предложени за обществено обсъждане, каза пред Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева. Мораториумът за продажба на земи на чужденци бе наложен през 2014 г., с подкрепата на гласовете на ГЕРБ (тогава в опозиция) в парламента. Сега чужденци могат да притежават земеделска земя в България, ако докажат уседналост за период от 5 години.

С промените ще се позволи на граждани на ЕС да придобиват обработваемите земи, но мораториумът ще остане за хора от трети страни, поясни Танева. Тя изтъкна, че тече наказателна процедура срещу България и страната може да плаща глоби, ако не осигури равни права за гражданите от ЕС.

„Този текст се заобикаляше чрез регистрация на местно юридическо лице. Забраната за покупка от чужденци отпада, но на европейски граждани следва да се спазва с оглед общите права“, обясни министърът. Тя не можа да отговори на въпрос какъв процент от земеделските земи е собственост на чужденци, но по думите ѝ е „минимален със сигурност“.

Министърът коментира и темата за къщите за гости, строени с европейско финансиране, чиято проверка доведе до глоби за собственици на обща стойност 46 млн. лева.

Проверката на всички 288 къщи, изградени в периода 2007 – 2015 г., е установила, че 15 от тях изобщо не са функционирали. Собствениците на други 158 ще бъдат глобени, тъй като или не са изпълнили бизнес плана си или са изпълнили под 20% от заявените в него нощувки.