Задава се нов пик на COVID-19 през есента и зимата

С оглед на прогресивно нарастващия брой на инфекциите с COVID-19, европейското представителство на Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че предстои влошаване на пандемичната обстановка през есента и зимата, съобщава Дойче веле, цитирани от Дарик.

Очевидно е, че ситуацията в момента е подобна на тази от миналото лято, казва регионалният директор на СЗО Ханс Клуге. Основната разлика между тази и предходната година е, че инфекциите сега са основно с подвариантите на щама Омикрон – BA.2 и BA.5, които се разпространяват дори по-лесно от предишните варианти.

С увеличаването на заразените се наблюдава и увеличаване на хоспитализациите. Ситуацията ще се влоши, когато започне новата учебна година и почиващите се завърнат от пътуванията си. Освен това при есенното застудяване хората ще започнат по-често да се събират на закрито.

Клуге съобщава още, че броят на нови случаи на COVID-19 в Европа се е утроил в последните шест седмици. Почти 3 милиона нови случаи бяха регистрирани само през последната седмица. Това са половината от заразените в целия свят.

Държавите трябва да ускорят процеса по предоставяне на бустерни дози и да наложат носенето на маски отново, твърди Клуге. Регионалният директор на СЗО препоръчва на хората над 60-годишна възраст да се ваксинират с втора бустерна доза и да не чакат да бъдат представени адаптираните към новите варианти ваксини.

Правителствата и здравните власти трябва да действат сега, за да се подготвят за предстоящите месеци. Това включва и строго следене на развитието на пандемията. Ако се изчака до есента, ще е твърде късно, предупреждава Клуге. Белгийският лекар съобщи и че той самият за първи път се е заразил с коронавирус преди две седмици.