Задава ли се нова бежанска вълна от Сирия?

Опитът на турския президент Реджеп Ердоган да включи европейските лидери в преговори за предотвратяването на нова бежанска криза в Сирия се провали. Към момента Русия отказва да преговаря с лидерите на Германия и Франция, съобщава Bloomberg.

Ердоган предложи на Путин да обсъдят военните действия в Североизточна Сирия, които може да доведат до нова криза и да принудят хиляди бежанци да заминат за Турция и Европа. Но Москва, която подкрепя силите на сирийското правителство в офанзивата за превземането на Идлиб, отхвърли това предложение. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че подобна среща трябва да включва Иран, а не европейските лидери.

„Сега не трябва да говорим за двустранни контакти. Възможността за многостранна среща се обсъжда и тя ще се проведе спрямо графика на президентите“, заяви той.

Турция не отговори веднага на изявлението на Песков. Очаква се руска делегация да пристигне в сряда по повод ситуацията в Идлиб, който е последният бастион на опозицията в Сирия.

Преди дни турският президент заяви, че ще се срещне с Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон на 5-ти март, като мястото на срещата не е обявено засега. Десетки турски войници бяха убити край Идлиб през този месец след нападения от страна на подкрепяните от Русия сирийски сили.

Турция се стреми да прекрати настъплението на сирийското правителство в Идлиб, тъй като то поставя пред въпрос плана на Анкара за утвърждаването на зона за сигурност на границата. Ето защо има вероятност над 2 млн. души да се насочат към турската граница.

Военните сблъсъци биха довели до ескалация на напрежението между Москва и Анкара, въпреки че през последните години двете страни са изградили добри отношения.

„Русия предоставя пълна подкрепа за силите на сирийския режим, включително и въздушна подкрепа. Въпреки че Москва отрича, ние сме го виждали. Ще стоим ли с вързани ръце, докато близо 3 млн. сирийци се насочват към нашата граница“, заяви турският президент Ердоган, преди да отпътува за Азербайджан.