Заболеваемостта в област Сливен засега остава под средната за страната

116 жители на област Сливен са диагностицирани с COVID-19 през изминалото денонощие. Сред тях са лекар и медицинска сестра. Установени са 6 семейни огнища, съобщиха от Областния кризисен щаб.

255 души от болните в момента са хоспитализирани, 1094 са под карантина и провеждат лечението си в домашни условия, под наблюдението на личните лекари. Заболелите са жители на 81 населени места в областта. Под карантина са още 693 лица като контактни на заразени или като пристигнали от рискови зони.

На 30 март  са  излекувани 83-ма души. За съжаление, битката с коронавируса изгубиха четирима пациенти с придружаващи заболявания на възраст 47, 66, 71 и 83 години. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

През последните три седмици област Сливен не е изключение от общата тенденция за увеличаване на заболелите, но все още е под средното ниво за страната, сочи анализът на здравните власти.

 Към 14 март заболеваемостта в областта е 451 души  на 100 хил. души население при 448 на 100 хил. души за страната.  Седмица по-късно заболеваемостта за областта е 553 души при средна за страната от 613 на 100 хил. души население, като Сливенска област е 13-та в списъка на областите по ръст на болните. Към 28 март заболеваемостта в областта е 578 души при 717 на 100 хил.души население. В четири области  е  регистриран по-сериозен ръст, заболелите в тях са повече от тези в област Сливен и те заемат предни позиции в списъка, а област Сливен става на 18 място в страната по този показател.

Правилното носене на предпазните маски за лице, физическата дистанция, избягването на струпване от хора доказано намаляват риска от разпространение и заразяване с коронавируса. Областният щаб благодари на гражданите за отговорното поведение  при спазването на противоепидемичните мерки.