Заболеваемостта от COVID-19 в Ямболска област е 294 на 100 000 души население, не се предвиждат нови противоепидемични мерки

Заболеваемостта от COVID-19 в Ямболска област е 294 на 100 000 души население. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева. Най-висока е в община Ямбол – 383 на 100 хиляди, най-ниска е в община Стралджа – 132 на 100 хиляди души население.

Областта е в Етап 1, не се предвижда въвеждане на нови противоепидемични мерки, освен тези въведени на 19 юли, като сред тях са задължително носене на маски в лечебни заведения, социални институции, аптеки, оптики, дрогерии, спазване на дистанция от 1.5 метър на открито, засилен сутрешен филтър в детските и социалните заведения и при възможност работодателите да съдействат за работа от дистанция.

Покачването на заболеваемостта не е стръмно, каза д-р Калчева. Активните случаи в областта са 681, като от тях 27 са в лечебни заведения. През последното денонощие новозаболелите са 43-ма души. Няма пациенти, отказали хоспитализация. Четирима са в тежко състояние и се нуждаят от интензивно лечение, настанени са в болници в Стара Загора и Пловдив. Няма хоспитализирани деца. Малка част от заболелите са имунизирани. Смъртността е 2,62 на сто хиляди души население, като за последните 14 дни има трима починали.

Д-р Калчева информира още, че от 1 август инфекциозното отделение към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в областния град е възобновило своята работа след близо половин година. Там ще бъдат настанявани и пациенти с COVID-19 .

Желаещите да се ваксинират могат да го направят при общопрактикуващите лекари, в имунизационния кабинет в РЗИ-Ямбол, който работи всеки делничен ден, както и в Медицински център „Бербатов“, който работи преди обяд. От инспекцията имат готовност да изпратят мобилен кабинет при заявка от страна на кметство, социална институция, предприятие и т.н. Извършва се имунизация и на хора по домовете, които са трудноподвижни.

Източник: БТА-Ямбол