Заболеваемостта от COVID-19 в област Ямбол намалява, но остава над средната за страната

д-р Радостина Калчева

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в област Ямбол е 292 на 100 хиляди души население, което остава над средната за страната – 228 на 100 хил. души. От седмица в областта се наблюдава трайна тенденция на по-малко новозаболели, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Най-висока към момента остава заболеваемостта в община Ямбол – 307 на 100 хил. души, а най-ниска е в община Болярово – 58 на 100 хил. души.

Новите случаи за последното денонощие в областта са 24. Активните носители на инфекцията са 818, като от тях 16 са хоспитализирани – 11 в държавната болница „Св. Пантелеймон“ в Ямбол и петима в лечебни заведения извън областта. Няма нуждаещи се от интензивно лечение. Под карантина като контактни са поставени 113 души.

Към днешна дата, съгласно заповед на здравния министър, в областта продължава да е в сила задължителното носене на маски в лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики и градски транспорт, каза още директорът на РЗИ – Ямбол.

Продължават посещенията на мобилни кабинети на РЗИ – Ямбол в малките и отдалечени населени места. В тях, освен ваксинация срещу коронавирус, се извършва и безплатно тестване. До края на седмицата ще бъдат посетени селата Златари, Гълъбинци, Воден и град Болярово. Безплатно изследване за COVID-19 се извършва и в здравната инспекция, след насочване от личните лекари.