Заболеваемостта от COVID – 19 в област Сливен е под средната за страната

Заболеваемостта от COVID – 19 в област Сливен през изминалата седмица остава под средната за страната, съобщиха от областната администрация. Към 17 април тя е 112,85 души в областта при 126,77 души на 100 000 лица от населението в страната.

В периода от 10 до 17 април са диагностицирани 71 нови болни. Сред тях са медицинска сестра и двама учители. Излекувани са 96 души.

За съжаление, починаха четирима пациенти с COVID – 19 и придружаващи заболявания на възраст межу 80 и 63 години, трима от които не са били имунизирани. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

През изминалата седмица са поставени 133 дози ваксини. С тях общият брой на приложените дози достигна 91 700. Със завършен имунизационен статус са 44 432 жители на областта.

Гражданите, които желаят да бъдат по-защитени от заболяването, могат да посетят някой от разкритите кабинети в Сливен и Нова Загора. Графикът с работното им време е поместен в сайта на РЗИ.

Новата електронна платформа плюсмен.бг, разработена от Министерството на здравеопазването, дава обширна информация за ползите от ваксините и отговаря на много въпроси с прилагането им, свързани с лицата с придружаващи заболявания, с репродуктивната възраст и др. В платформата е поместена и актулна статистика.