За втори уикенд „Петя на моята Петя“ оглави бокс офиса ни

Кадър от "Петя на моята Петя". Снимка: Симон Версано

„Петя на моята Петя“ отбеляза сериозен ръст в зрителския интерес за втория си уикенд в кината и отново е на първо място по гледаемост. Само за 10 дни на голям екран  продукцията е гледана от 23 906 зрители.

„Обикновено филмите се гледат най-много през първата седмица на голям екран, като за втория уикенд се наблюдава спад. В случая с „Петя на моята Петя“ не само няма отлив от зрители, а напротив, увеличили са се и то много. Този феномен се наблюдава, когато хората харесват филма и го препоръчват горещо.“– споделя продуцентът Николай Урумов, цитиран от Днес.бг.

Историята, вдъхновена от ярката личност на изумителната Петя Дубарова, вече живее собствен живот на голям екран в кината в цялата страна. Филмът не е биографичен, но вълнува с темите, които поставя – за смелостта да бъдеш различен и да отстояваш идеалите си, за волята да се пребориш с несправедливостите на системата и кога матрицата успява да ни превърне в „консервни кутии без етикети“.
Засяга темите за образованието и неговата роля в живота на подрастващите. Не подминава тръпката от първата любов и нуждата от приятели по пътя към постигане на един по-добър свят.

За превъплъщението си в образа на Петя Монова актрисата Александра Костова получи награда за главна женска роля от международното жури на фестивала „Златна роза“ 2021, а Албена Павлова беше наградена с приза за конкретни постижения в пълнометражното кино „за много силно присъствие, представящо учител със съвест и достойнство“. Самият филм е отличен с награда за дебют в пълнометражното кино „за вечния проблем – конфликта между младия човек, почти дете, и системата, която се опитва да му счупи крилата“.

Актьорският състав включва още Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Орлин Павлов, Искра Донова, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова.

През април 2022 г. се навършват 60 години от рождението на забележителната Петя Дубарова. Това превръща филма в кауза, която цели да запознае повече хора с творчеството и гения на младата поетеса, напуснала този свят безвреме само на 17 години.