За седмица в област Сливен е отчетен спад на новите болни с 24,3%

От 15 до 21 ноември в област Сливен бяха диагностицирани 277 нови болни с COVID-19. Спадът в сравнение с предходния едноседмичен период е от 24,3 процента, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Средната възраст на новите болни е 50,8 години. Сред  тях са петима ,учители и 16 ученици, като един учител и осем ученици са от групата от Професионалната гимназия по техника и технологии, която пребивава в Испания.

550 души са излекувани.

За съжаление, починаха 23 пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания на възраст между 39 и 87 години. 95,67 процента от тях не са били имунизирани. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките.

Към момента общият брой на болните е 900 души. 485 от тях са жители на град Сливен.  Под карантина са 1029 лица. Близо 63 процента от тях са болни в изолация, чието лечение се наблюдава от общопрактикуващи лекари. Останалите са карантинирани като контактни лица или като пристигнали от рискови зони.

65 540 са поставени дози ваксини от началото на кампанията досега. 35 501 лица от област Сливен са със завършен имунизационен статус. Всеки желаещ може да се предпази от заболяването в разкритите ваксинационни пунктове в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен и в МБАЛ „Св. Петка Българска“  в Нова Загора. Ваксини се поставят и в мобилни кабинети на бул. „Братя Миладинови“ пред магазин „Билла“ и на ул. „Цар Освободител“ до Сити-център в Сливен.

Щабът напомня, че спазването на противоепидемичните мерки ограничава разпространението на вируса.