За седмица бе отчетен спад от близо 20% на новозаболелите в област Сливен

Спад с 19,05 процента на новодиагностицираните с COVID-19 лица бе отчетен от 6 до 12 декември спрямо предходния седмичен период, съобщиха от Областния кризисен щаб в Сливен.

Новозаболелите са 170 души на средна възраст 49,9 години. Сред тях са 6 учители, медицинска сестра от детско заведение, 23 ученици, санитар от болничната помощ.

През изминалата седмица са излекувани 243 души.

За съжаление, починаха 20 пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания. Един от тях е с незавършен имунизационен статус. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките.

Към момента активните случаи на инфекцията са 537. Повечето болни – 314, са в град Сливен.  Под карантина са 1 196 лица в областта, като близо 31 процента от тях са болни в изолация, чието лечение се провежда под наблюдението на личните лекари. 40 на сто от карантинираните са пристигнали от рискови зони, а останалите 29 процента под карантина са били контактни на болни.

Спазването на противоепидемичните мерки – носене на предпазни маски, съблюдаването на физическа дистанция, хигиената и редовната дезинфекция, доказано ограничават разпространението на коронавируса. Всеки желаещ да се предпази от заразата може да се ваксинира в удобно за него време в разкритите имунизационни пунктове в болниците и в мобилните кабинети в Сливен.