За празника на Сливен – благодарност към лекарите и молитва за Отечеството и града

Изявени лекари и здравни специалисти, които са на първа линия в борбата за човешки живот в условията на епидемия от COVID-19, служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на РУ на МВР  бяха отличени от община Сливен за празника на града Димитровден. Това стана на 26 октомври на тържествено заседание на общинския съвет в зала „Сливен“.

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на събитието. В обръщение към присъстващите ръководители на общината, съветници и гости той отбеляза приноса на амбициозния и компетентен екип на общината за това, че Сливен е започнал да се движи по стабилни финансови коловози. И изказа благодарност, че въпреки затрудненията, местната власт е успяла да консолидира възможностите на местния бюджет, на бизнеса и доброволци, за да бъдат посрещнати изпитанията на епидемията от COVID-19. „Важното е да сме отговорни, за да продължим да работим, да обучаваме децата си, да се грижим за възрастните и нуждаещите се. Да обичаме семействата, приятелите, съседите си. И да пазим рицарите на днешното време – нашите лекари и здравни специалисти, без които не можем“, заяви Божурски. Кураж за бъдещето ми дава силата на сливенския дух, умението на хората дори  най-трудни моменти да намират утеха, упование и да си помагат, каза още областният управител /цялото обръщение – в прикачения файл“.

На тържественото заседание кметът на община Сливен Стефан Радев връчи символите на отличието „Почетен гражданин на Сливен“ на дългогодишния ръководител на инфекциозното отделение в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Митко Баев, както и на носителя на наградата „Добри Чинтулов“ художникът доц. Красимир Добрев.  Наградата „Почетен плакет“ получиха Центърът за спешна медицинска помощ, директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Даниела Калева и посмъртно – д-р Илияна Иванова, лекар от инфекциозното отделение на областната болница, която изгуби битката с коронавируса. Почетни значки на общината бяха присъдени на лекарите, медицинските сестри и санитарите от МБАЛ – Сливен към ВМА-София и МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, които са на първа линия, както и на служителите на РД „ПБЗН“ и  на полицията за овладяването на кризисни ситуации. Зам.областните управители Камен Костов и Димитринка Петкова бяха сред гостите на заседанието.

По-късно на централния площад „Хаджи Димитър“ се състоя церемония с военни почести и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджията и сливенските възрожденци.  Общината ще направи всичко възможно, за да съхраним нашата общност и за да продължи развитието на Сливен, каза кметът Радев.  Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий отправи благодарствена молитва за здраве и благополучие. Той се помоли Отечеството и жителите на Сливен да бъдат опазени от болести, от пандемия, още повече – от омраза. „Защото без любов е тъмнина“, каза дядо владика.

Заседанието на общинския съвет и тържествената церемония на площада се проведоха при спазване на противоепидемичните мерки.