За първи път в Ямбол ще има състезание по колоездене XCO Challenge 2022

На 20 и 21 август на новоизградените колоездачни трасета в Лесопарк „Боровец“ ще се проведе първото по рода си състезание по колоездене XCO Challenge 2022 в дисциплината „Кроскънтри Олимпик“.

Организатори на събитието, част от календара на Българската федерация по колоездене, са Община Ямбол и Спортен клуб „Райдърс Юнайтед“.

Програмата започва на 20 август, събота, с оглед на трасето и свободна тренировка от 10:00 часа до 16:00 часа. Регистрацията за състезанието е от 16:00 часа до 18:00 часа.

На следващия ден – 21 август, неделя, продължава регистрирането на допълнителни участници от 09:00 часа до 11:00 часа, а до 12:30 часа състезателите ще се подготвят за финалите, които започват в 13:00 часа. Церемоните по награждаването на призьорите ще се състои 30 минути след финала на последния състезател.

Категориите в състезанието ще бъдат: деца от 10 до 14 години; момичета и момчета от 15 до 16 години; девойки и юноши от 17 до 18 години; жени и мъже „Елит 19+“; мъже под 23 години; мъже ветерани.

За участие в състезанието не е необходима такса, но е задължително кандидатите да притежават валиден лиценз към Българската федерация по колоездене за дните на състезанието. Той може да бъде редовен годишен клубен, индивидуален, хоби лиценз или само за периода на събитието.

Повече подробности, ценоразпис и линк за онлайн издаване на лицензите ще откриете на:https://bgcf.bg/членство/цени/.

Всеки състезател е необходимо да използва следната защитна – екипировка: каска, наколенки (задължителни за всички под 16 години), ръкавици, както и маска/очила.
Участниците ще бъдат проверявани преди старта на финалите за наличието за пълен комплект защитна екипировка и никой няма да бъде допуснат до трасетата без всичко необходимо.

Класираните на първо, второ и трето място колоездачи в отделните категории ще получат парични награди и подаръци, осигурени от Община Ямбол. Общият награден фонд е 3500 лева.

За непълнолетните лица, които искат да участват в състезанието, е задължително декларацията да бъде попълнена и подписана и от родител/настойник. В случай че по време на събитията на място не присъства родител/настойник, който да подпише декларацията пред организаторите, е необходимо тя да бъде предварително попълнена и заверена пред нотариус.

Всеки един колоездач е задължен да стартира с технически изправен велосипед.

По трасето ще бъде определена зона, единствено  в която състезател ще може да получи чужда помощ по време на събитието.