За първи път излекуваха жена от ХИВ

Американка с левкемия е първата жена, излекувана от ХИВ с трансплантация на стволови клетки от донор с естествена резистенция към вируса, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Случаят беше представен на конференция по ретровирусите и опортюнистичните инфекции в Денвър. Лечението е първото с кръв от пъпната връв – нов подход, който ще го направи достъпно за повече хора.

В света това е третият случай на излекуване на човек с подобен метод. Жената е на средна възраст и е от смесена раса.

След като получава кръв от пъпна връв за лечение на остра миелоидна левкемия – рак, който започва в кръвообраузващите клетки на костния мозък – жената е в ремисия и е чиста от вируса от 14 месеца, без да се нуждае от антиретровирусна терапия за ХИВ.

Двата предишни случая са били при мъже – един бял и един латиноамериканец. Те са получили възрастни стволови клетки от костен мозък.

„Това е третото съобщение за излекуване при такива условия и първият на жена, живееща с ХИВ“, казва Шарън Люин, председател на Международното дружество за борба със СПИН. Случаят е част от по-голямо американско изследване, ръководено от д-р Ивон Брайсън от Университета на Калифорния в Лос Анджелис и д-р Дебора Персод от университета „Джон Хопкинс“ Балтимор. То цели да проследи 25 души с ХИВ, които се подлагат на трансплантация на стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв за лечение на рак и други сериозни заболявания. Пациентите първо преминават през химиотерапия, за да се унищожат раковите клетки. След това лекарите трансплантират стволови клетки от хора със специфична генетична мутация, при която липсват рецептори, използвани от вируса за заразяване на клетките. Учените смятат, че тези хора развиват имунна система, устойчива на ХИВ.
Люин заяви, че трансплантацията на костен мозък не е жизнеспособна стратегия за лечение на повечето хора, живеещи с ХИВ. Но случаят „потвърждава, че лечението на ХИВ е възможно и допълнително подкрепя използването на генната терапия като жизнеспособна стратегия за излекуване на ХИВ“.

Изследването показва, че важен елемент за успеха е трансплантацията на устойчиви на ХИВ клетки. Преди това, учените смятаха, че важен елемент за успеха е страничен ефект от трансплантацията на стволови клетки, при който имунната система на донора атакува имунната система на реципиента.

„Взети заедно тези три случая на излекуване след трансплантация на стволови клетки ни помагат да проверим различни компоненти на транспланта, които са абсолютно ключови за лечението“, каза Люин.