За контрабанда на злато е задържан турски граждажданин

По искане на Окръжна прокуратура-Ямбол бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турския гражданин Т.К. Той е обвинен за това, че контрабандно пренесъл през границата на страната 995,50 грама златни накити. Престъплението е осъществено на 20.10.2023 година на ГКПП Лесово, обл. Ямбол.    То е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК.

По време на разследването е установено, че Т.К. е управлявал товарен автомобил, който е пристигнал на горепосочената дата на входящото трасе в страната на граничния пункт в Лесово. Според представените документи той е превозвал групажна стока от Турция за Великобритания през България. Водачът е обявил, че няма друго за деклариране. Превозното средство е селектирано от митническите служители за щателна проверка. В хода на контролните действия поведението на шофьора е събудило подозрения в митническите инспектори. Извършен е личен преглед на водача, при който са открити в джобове в якето му пакети с бижутерийни изделия от жълт метал.

Идентични пакети с накити, опаковани в тъмно фолио, са открити и в негови лични вещи в шофьорската кабина, включително в чаша за топли напитки. Установени са общо 995,50 грама недекларирани и укрити златни бижутерийни изделия на стойност около 100 000 лева.