За какво да внимаваме когато купуваме кола на лизинг?

кола на лизинг

Искате да си купите кола, но нямате достатъчно средства? Вариант за вас тогава е взимането на кола на лизинг. Лизингът представлява договор, при който финансовата институция купува автомобила и на практика го дава за ползване под наем. Но трябва да бъдете изключително внимателни когато решите да купувате кола на лизинг. Имайте предвид, че ако не успявате редовно да внасяте вноските си, лизингодателят може да Ви отнеме автомобила. Освен това, ще влошите кредитната си история и няма да е толкова лесно вече да изтеглите онлайн кредит или друг вид заем. В момента има много варианти и някои компании предоставят възможност за теглене на бърз кредит онлайн с лошо ЦКР, но ние Ви съветваме да не рискувате с лизинга, освен ако не сте на 100% сигурни в изплащането без проблеми.

Да купите на лизинг или да теглите кредит за кола?

Лизингът на автомобил не се различава много от потребителския кредит по характеристики. Но при взимането на кола на лизинг няма толкова голяма опасност компанията да не получи парите си. По принцип лизингът става по-бавно от финансирането с кредит за кола. Затова някои хора предпочитат да изтеглят бърз кредит онлайн, да бъдат собстеници на движимото си имущество и да изплащат заема.

Какви видове лизинг има?

Съществуват два вида лизинг – оперативен и финансов. Първият е договор за наем, който може да не завърши с купуването на колата. Когато изтече лизинговият период, автомобилът може да се върне, да се замени с нов или да бъде купен. При последния вариант е необходимо да се заплати остатъчната му стойност. При втория тип лизинг пак има договор за наем, но след изтичане на лизинговия период собственик на автомобила става потребителят. При всички положения са необходими стабилни финанси и самоучастие.

Кои са нещата, които да вземете предвид при купуване на кола на лизинг?

Както вече споменахме, трябва да бъдете много внимателни когато обмисляте да вземете кредит за кола или лизинг. Събрахме на едно място най-важните неща, които да имате предвид преди да теглите онлайн кредит или да използвате опцията за лизинга на автомобил.

Информирайте се и правете консултации със специалисти

При всички положения, за да изберете най-подходящия за вас вариант, трябва да бъдете информирани какви са възможностите. Сравнете ги според най-важните показатели, които сами ще говорят за себе си. Нормално е да не сте наясно с всички финансови въпроси. Не е срамно да потърсите помощ от експерти, които да Ви консултират. По този начин ще избегнете грешки и ще спестите време.

Уверете се, че ще можете да се справяте финансово

При всички положения, трябва да бъдете напълно сигурни, че имате стабилен доход, с който ще успявате да покривате и месечните разходи, и вноските по кредита. Тези вноски трябва да бъдат плащани навреме, защото събирането на финансови задължения и изземването на кола могат да струват доста скъпо. За да нямате проблеми и неприятности, по-добре не предприемайте взимането на кола на лизинг или тегленето на онлайн кредит, ако мислите, че доходът Ви е несигурен или имате други съмнения. Планирайте добре вноските, за да не се стигне до проблеми.

Прегледайте условията по договора преди да подпишете

Да, всички повтаряме това по няколко пъти. И да, знаем, че тези текстове са скучни за повечето хора и на вас Ви е писнало от този призив. Но да разберете условията по договора е от изключителна важност за Вашето бъдеще и за Вашето благоприятно финансово състояние. Не поемайте излишни рискове. Прочетете условията внимателно и при колебания задавайте въпроси, за да си изясните нещата.

Не се доверявайте на всяка финансова институция

Без значение дали става въпрос за теглене на бърз кредит за кола или става дума за автомобил на лизинг, винаги се обръщайте към проверени компании, които имат нужните документи, за да предоставят търсените от вас услуги. Вие сте клиент и винаги може да поискате да видите въпросните документи преди да решите каквото и да било. Ако на въпросите Ви се отговаря уклончиво и служителите на кредитната институция не искат да Ви предоставят информация, по-добре прекратете комуникацията с тях и търсете други алтернативи.

Важно нещо, което да обмислиш – застраховката каско на колата

Лизинговите компании имат изискване да сключите застраховка каско на колата. Трябва да потърсите надеждни застрахователи и да се информирате колко ще струва каското. При нови коли цената може да бъде доста висока. Може да се окаже, че ще платите двойно повече за застраховка, отколкото сте спестили от лихви по лизинга, които изглеждат привидно ниски. Имате право на избор на застраховател, като е добре да обърнете внимание на цената на каското и на покритието му. Много застрахователни компании и брокери ще Ви обърнат внимание. Те ще проведат с вас безплатна консултация, ако ги потърсите. При теглене на бърз кредит онлайн за купуване на кола не е задължително да правите каско, но е препоръчително. Така ще си спестите много непредвидени разходи и неприятности при евентуални щети и други проблеми.