За два дни – до 100 литра дъжд на квадратен метър в някои райони на община Сливен

Над 20 сигнала за поражения от дъжда са проверени и обработени днес, съобщи инж. Снежана Кънева от отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен. Екипи са направили обход и установили, че на изток в равнинната и планинска част е паднал дъжд до 30 л кв.м и няма нанесени щети и оплаквания от жители на населените места там.

„В западната част на равнинната територия обаче, според замервания на кметствата, дъждът сумарно за двата дни е до 100 л кв. м. „Има изровени пътни настилки в Чинтулово, Селиминово, Гавраилово, а в деретата са пренесени доста храсти и наноси, както и инертни материали“, каза Кънева.

Всички овощни насаждения в този район са под вода. В нормален обем са язовирите. Леко покачване се отчита на нивото на река Тунджа, но няма опасност от преливане.

Кънева съобщи още, че по улиците в Злати войвода е имало много вода, а в Ковачите – наводняване на гробищния парк.

Има обаждания за протичане в читалищата на Кермен и Глуфишево. Не се наблюдава голямо повишаване на подпочвените води в село Жельо войвода.

Констатирани са падащи камъни по републиканския път към Ичера, за което е сигнализирано е „Пътно управление“.

„В града водният стълб на места достигаше до десетина сантиметра. Има проблеми с проекта на ВиК, защото навсякъде са се образували опасни пропадания. Сигнализирали сме ВиК и утре ще проверим какво са направили. Ремонтите на ТЕЦ и ВиК създават проблеми в града“, допълни Снежана Кънева.

Екипите ще продължат с обходите и проверките.