За баба Ирина, леенето на куршум и паметта на водата

Има хора, които са национално богатство.
Такава е и баба Ирина. На 84 години. От село Писменово, община Приморско.
Баба Ирина лее куршум от 50 годишна, а занаята и вълшебните думи е придобила от възрастна българка. Ритуалът по леенето на куршума се прави поне 9 пъти – 3 на главата, 3 пъти на сърцето, 3 пъти на краката. Тогава стреса излиза от тялото. Целебните думи по ритуала са тайни. При баба Ирина винаги има хора за процедурата, но куршума е хубаво да се лее сутринта по хладно. След леенето на куршума се човек се чувства много по-добре.
С куршума трябва да се преспи 7 дни. Завива се в здравец за здраве.
Водата не се пие. С нея се мие лицето или се пръска къщата. Тя има сила да прогонва стреса и злите сили. Водата има памет, според баба Ирина.
Понякога стреса на човек е голям и една процедура не стига. Тогава куршумът става като прах. Ритуалът трябва да се повтори. Когато куршума става с формата на сърце, тогава е успешен.
Както вече споменах, думите на ритуала са тайни, а баба Ирина казва, че ще ги предаде на избрания от нея добър човек.
Според мен леенето на куршум е вид магия, способна да влияе на човешкото подсъзнание чрез силата на човешката воля.
Получава се нещо като ефекта на плацебо. Вярата в ефективността на лечението може да бъде достатъчна, за да се подобри здравето. Човешкият ум е необятен и може да направи така, че едно фалшиво лекарство да даде толкова значим резултат, колкото и прилагането на едно истинско лечение.
Що се отнася до паметта на водата, това е факт, регистриран от японския писател и активист за използване на алтернативна медицина Масару Емото. Известен е с псевдонаучното си твърдение, че молекулите на водата се влияят от човешките мисли, чувства и думи. Провежда редица опити, в които претендира, че водата реагира, след като „насочва различни мисли, чувства и думи към водата“.
Точно това прави и баба Ирина от село Писменово, община Приморско – обработва водата с мисли и тайни думи, завещани от хилядолетия.
Масару Емото е японски писател, активист за използване на алтернативна медицина. Известен е с псевдонаучното си твърдение, че молекулите на водата се влияят от човешките мисли, чувства и думи.
С Масару Емото имах честта да се срещна в Стара Загора, дошъл да се запознае с древната тракийска цивилизация, на която българите са наследници. Пред скромният древен тракийски съд за вода, който му подарих, той се поклони с думите: „Това е поклон пред древния български народ и наш далечен роднина.“
Днес реших да опиша тази история, защото това са част от чудесата на България.
Вижте невидимото…
автор: Георги Зафиров