За 45 крави – 45 000 лева назад: Животновъдите изнемогват

90 стотинки излиза литър краве мляко от фермите в Търновско. Цената му в търговската мрежа е над 3 лева. На този фон животновъдите масово изнемогват. Примерът е от търновското село Драгижево.

Йордан Иванов се занимава с животновъдство от 2005 година, но е на път да се откаже. Миналата година е продал 200 овце за да може да отглежда 75-те крави в стопанството. Днес животните са почти наполовина.

„Има програма по мярка 4.1 за развитие на животновъдство и съм задължен да гледам животните още 3 година. На третата година и първия ден, ако искате заповядайте да се срещнем, няма да има в стопанството ми едно животно, ако продължава по същия начин“, коментира той.

„Всяка година на глава животно сме на минимум 1000 лева назад. Примерно 45 крави, както съм оставил, съм 45 000 лева назад“, посочва фермерът.

Бала сено, бала люцерна и 10 кг концентриран фураж е дневната дажба на крава.

„То няма приходи. Ние сме почти пред фалит. Не се ли намеси държавата да помогне в нашия сектор „Животновъдство“, той просто е обречен“, споделя Йордан Иванов.

За да спести разходи, земеделецът си добива фуража. Само за меленето му обаче, на ден харчи 25 литра гориво. Разходите за ток в стопанството понякога достигат 1000 лева на месец. Оскъпява и водата, която за млекодайните трябва да е питейна.