За 3 години за язовири сте изхарчили 500 млн. лв., ремонтирани са 10, признат за законен е само 1

„Единственото сторено в последните 3 години на тема язовири е: изхарчени 500 млн. лева, ремонтирани 10, признат за законен само 1“, категорична бе Корнелия Нинова, като добави: „Кражбите в язовирите спряха. Ако ще се правят ремонти, а някои вече са наложителни, те ще се правят прозрачно, за парите, които струват и няма да се краде“, посочи тя. От парламентарната трибуна тя изрази надежда, че прокуратурата ще забърза досъдебното производство, за да има обвинителен акт и внасянето му в съда срещу виновните лица за това безхаберие.

„Фактите са следните – юли 2018 г. Министерски съвет по онова време взема решение да възложи на Държавната консолидационна компания ремонт на язовири. В същото решение определя и списъка на тези язовири – язовир Пилашево-3, община Първомай попада в този списък. Точно една година по-късно между Държавната консолидационна компания и “Монтажи“ ЕАД е сключен договор за ремонтно-възстановителни дейности на язовир Пилашево-3. Първи въпрос – Какво прави правителството на ГЕРБ една година?“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на парламентарен контрол на зададен въпрос относно основен  ремонт и реконструкция на язовир Пилашево-3.

По думите ѝ една година по-късно експертният съвет на ДКК, на 25 юни 2021 г., одобрява изготвения инвестиционен проект за извършване на ремонтно-възстановителни дейности. „Правителството на Бойко Борисов губи 3 години, за да определи този язовир за опасен, да сключи договор за ремонт и експертите да се произнесат какъв да е той“, добави тя.