Южнокорейският „Паразит“ пренаписа историята на „Оскар“-ите

Снимка: БГНЕС

Големият победител, който прибра статуетката за най-добър филм на 92-рите награди  „Оскар“ е южнокорейският шедьовър „Паразит“. Филмът създаде история, прибирайки 4 статуетки – още за режисьор, чуждоезичен филм и оригинален сценарий. Това е първият южнокорейски филм, който получава номинации от Академията и печели отличие, както и първият чуждоезичен филм, който печели в категорията за най-добър филм на годината.

Хоакин Финикс взе „Оскар“ за най-добра главна мъжка роля за образа си на Жокера от едноименния филм на Тод Филипс. Той е вторият мъж, който печели престижната статуетка за превъплъщението си в комиксовия герой.

От бляскавата сцена на наградите Финикс призова Холивуд да е по-отговорен към планетата: „Отдалечили сме се от природата“, заяви актьорът и приключи речта си с думи на брат си Ривър Финикс: „Когато брат ми беше на 17, той написа това: „Бягай към спасението с любов и мирът ще последва.“

Рене Зелуегър прибра втория си „Оскар“ за ролята си на Джуди Гарланд в „Джуди“. Това е завръщането на Зелуегър, както и признание за Гарланд, която така и не го получава, докато е жива.
Макар да бе най-номинираният филм тази година, „Жокера“ си тръгна едва с две награди. Със същия брой отличия остана и „Форд срещу Ферари“.

„1917“ прибра три „Оскар“-а.

Най-добър чуждоезичен филм стана „Паразит“ на Бонг Джун-хо. Той стана първият южнокорейски режисьор, който печели престижното отличие, а „Паразит“ е първият южнокорейски филм, който получава номинация. Макар да предпочита да говори само на родния си език, след тази победа Бонг Джун-хо заяви на перфектен английски:

„Сега е време да отида да пийна нещо. Или да пия до сутринта.“  Малко след това кореецът отново излезе на сцената, за да приеме наградата за най-добър режисьор. Той вдигна публиката на крака, цитирайки своя идол – Мартин Скорсезе.Той пожела да раздели статуетката на шест, за да я сподели с останалите номинирани в категорията. „Мислех, че когато получих наградата за чуждоезичен филм, приключих за вечерта. Сега вече наистина ще пия до сутринта“, заяви Бонг Джун-хо.

Режисьорът едва ли е очаквал, че ще бъде повикан отново, за да приеме наградата за най-добър филм на годината. В края на церемонията той остави само своите актьори да говорят и запази мълчание в ъгъла на сцената.

Роджър Дикенс си тръгна със заслужения „Оскар“ за операторско майсторство за шедьовъра „1917“. Това е второто отличие за легендарния британец, който прибира статуетката и за работата си по „Блейд Рънър 2049“.

Очаквано Брад Пит прибра статуетката за поддържаща роля за превъплъщението си в Клиф в „Имало едно време в… Холивуд“.

Това е вторият „Оскар“ за Пит, но първият, който отличава актьорската му игра. През 2014 г. той печели приза като продуцент на „12 години робство“. Ала този път той реши да прекъсне серията си от изпълнени с шеги речи и наклони леко в политическия спектър: „Казаха ми, че имам 45 секунди тук. Това е повече, отколкото Сената даде на Джон Болтън тази седмица. Мисля, че Куентин трябва да направи филм за това.“ Зад кулисите, Пит заяви, че е много разочарован от това, което се е случило тази седмица и намекна, че може би ще се оттегли за кратко от екрана: „Сега е време да изчезна за кратко и да се върна към създаването“.

Отново без изненада, Лора Дърн грабна наградата „Оскар“ за най-добра женска поддържаща роля в „Брачна история“. В речта си тя благодари на своите родители: „Казват, че никога не срещаш героите си. Аз имам късмета те да са мои родители. Споделям тази награда с моите герои в актьорството –  Даян Лад и Брус Дерн. Обичам ви.“

Бонг Джун-хо взе и „Оскар“ с оригиналния си сценарий за „Паразит“. Той е едва шестият чуждоезичен филм, който печели в тази категория. А новозеландецът Тайка Уайтити прибра статуетката за най-добър адаптиран сценарий със смелата си комедия „Джоджо Заека“.

За втори път сър Елтън Джон грабна статуетката за най-добра оригинална песен, този път за песента си I’m Gonna Love me Again от биографичния си филм Rocketman. На сцената той излезе с дългогодишният си музикален партньор Бърни Таупин.

„Дори когато бях прецакан, той беше до мен“, каза сър Елтън Джон за близкия си приятел и текстописец. Първия си „Оскар“ британският музикант прибира за „Цар Лъв“.

Сред множеството изпълнители, които радваха гостите на наградите „Оскар“ тази година, имаше и изненада. След кратък монтаж на едни от най-емблематичните песни, станали част от филмови ленти, от пода на сцената на „Долби Тиътър“ се появи Еминем, който изпълни Lose Yourself и вдигна цялата публика на крака.