Язовирите Злати войвода 3 и Злати войвода 4 в Сливен са платени, но безстопанствени

Снимка: Standartnews.com

Ще изпратим на прокуратурата всички резултати от проверката на язовирите, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде БГНЕС.

Министерството е проверило 3 наскоро ремонтирани язовира – „Пазар дере“ (Ловеч), „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“ (Сливен).

„На 31 декември миналата година, навръх Нова година, тези язовири са предадени от държавната фирма „Монтажи“, всички пари са платени, но още на са влезли в експлоатация. По закон те все още не могат да бъдат завирявани и използвани за напояване“, обясни министър Петков. За ремонта и на трите язовира има съмнителни неща – цените на транспортните разходи за тях са едни и същи, както и цените на бетона. Освен това те са и доста по-високи от средната пазарна цена.

Според Кирил Петков в тези случаи за примери за безстопанственост. „Още днес ще поискам държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е дала за експлоатация тези язовири и да се използват за напояване“, посочи той. Всеки сключен договор оттук нататък ще бъде контролиран от специална комисия с цел по-голяма прозрачност.

Прокуратурата не закъсня с реакцията и се самосезира във връзка с информацията, представена от служебния министър Кирил Петков, за ремонта на язовири със средства на Държавната консолидационна компания (ДКК).

На 12.06.2021 г. Петков обяви, че е проверил на място язовир „Пазар дере“ край гр. Ловеч, за който са похарчени 2,3 млн. лева, а водоемът е източен. По думите на служебния министър той не представлява опасност за хората, с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката.

В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.