Япония стартира приложение за дистанционно аплодиране

Япония стартира приложение за дистанционно аплодиране, за да засили атмосферата на празните стадиони.

Когато най-накрая, след няколко седмици, футболната лига, засегната от коронавируса, се възобнови, тя ще бъде проведена на стадиони, лишени от привърженици. Но новото приложение за смартфони може да означава, че мачовете няма да се провеждат, обгърнати в тишина.

Системата „Remote Cheerer“, разработена от японската фирма Yamaha, позволява на феновете да следят мача по телевизията, радиото или онлайн и да насърчават играчите чрез своите смартфони, като гласовете им отзвучават стадиона в реално време чрез високоговорители.

Не отдавна потребители на приложението озвучиха 50 000-дния стадион Shizuoka Ecopa, изпращайки своите аплодисменти и скандирания чрез смартфон. Реалният звук беше произведен от 58 високоговорителя, поставени насред празните скамейки.

Приложението все още не позволява на феновете да поставят под въпрос зрението на съдията или хранителните навици на играчите, които се мъчеха да запазят форма и воля за игра по време на паузата в лигата, наложена от вируса.

„Потребителите успяха да се почувстват сякаш присъстват на събитието, въпреки че не се намираха на стадиона“, казват от Yamaha в изявление и добавят, че системата „демонстрира способността да създава зрителска атмосфера, подобна на тази на истински мач. “

Yamaha обеща, че ще подобри приложението, разработено с помощта на клубовете от J-League Jubilo Iwata и Shimizu S-Pulse, така че да може да се адаптира и използва в редица други спортни събития, провеждани без публика или при ограничен брой зрители.

„Запалянковците са също и съществен елемент от атмосферата на мача“, казва служител от отдела за продажби в S-Pulse. „Като бивш професионален футболист знам колко насърчаваща може да бъде тяхната подкрепа за играчите на терена.“

Япония „играе на сигурно“, като се обръща към технологията за генериране на атмосферата. Когато Южнокорейската професионална футболна лига направи рестарт в началото на този месец, организаторите се опитаха да създадат атмосфера, като пускаха музика на празния стадион. Седмица по-късно обаче опитът на ФК Сеул да добави нотка на реализъм, като запълни някои от местата на стадиона си със секс кукли, се оказа несполучлив, тъй като по-късно клубът бе принуден да се извини и бе ударен с рекордна глоба от Корейската лига.

Професионалният спорт в Япония е готов да започне отново през следващите седмици, след като премиерът Шинцо Абе отмени извънредното положение в цялата страна този понеделник след забележимия спад на нови заразени.

Очаква се J-лигата да възобнови мачовете си в края на юни или началото на юли след споразумение от своите 58 отбора.