Януари ще доведе закъснялата зима, която чакаме, прогнозира синоптик

В западната половина от страната от днес вали дъжд, така ще е до края на първото десетдневие – до около 6 и 7 януари, когато температурите бавно започват да се понижават, отбеляза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ синоптикът Анастасия Стойчева. 

Януари ще доведе закъснялата зима, която чакаме, посочи тя.

„В Рило-родопската област имаме натрупани количества от над 400 литра на квадратен метър, което е 4-5 пъти над нормите“, обясни тя. По думите й в страната, включително и в източните райони, е имало достатъчно валежи, които да компенсират сушата от летните и есенните месеци. Температурите през декември също са били над средните за страната.

Най-ниските температури, които очакваме през януари са -10 и -15 градуса, прогнозира Анастасия Стойчева. „Това ще се случва след преминаването на студени атмосферни фронтове, изясняването и стихването на вятъра. Най-често това са температури в котловините. Най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса“, отбеляза тя.

„Към края на десетдневието и началото на второто десетдневие сняг ще има в много райони на страната, без източните. Има голяма вероятност да се натрупа снежна покривка. От 10 януари нататък температурите ще са подходящи за снеговалежи“, каза синоптикът.  По думите и ни очаква зима с повече валежи, като застудяването започва след Йордановден.