Янков скочи на Радев. Трябвало да знае най-добре защо е охраната на Доган и Пеевски

Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно наясно кои са причините, за да има такава охрана. Специалните служби докладват на него. Тази теза защити в коментар за „Дарикнюз“ зам.-председателят на ДПС Янко Янков по повод изявлението на Румен Радев.

„НСО охранява стриктно хора, които са застрашени и тяхната охрана е пряко свързана с националната сигурност на България. Охраната е по законов ред. Щом казваш, че не е необходима охрана, кажи защо не е необходима охрана?“, попита още Янков.

В противен случай, по думите му, би означавало, че нямаме доверие на институциите, които участват в тази комисия – ДАНС и главният секретар на МВР, които знаят най-добре кое е важно за националната сигурност на страната.

„Има неща, които са изключително конфиденциални за България, но сигурно това са неща, които трябва да се знаят от президента, от премиера, ръководителя на НСО, от ДАНС, от главния секретар на МВР, който участва в междуведомствената комисия, и ние да им имаме доверие на тези хора – щом са разрешили охрана, значи това е необходимо, важно е за националната сигурност на Република България. Ние имаме ли доверие на тези хора, или нямаме?!“, изригна зам.-председателят на ДПС.

„Съгласно закона, могат да се охраняват и други български граждани, на които животът е застрашен във връзка с националната сигурност на Република България, освен председател на парламента и премиер. И от тази гледна точка президентът трябва най-добре да знае кои са – той получава доклади от специалните служби и трябва да знае“, реагира озадачен Янков.

„Президентът иска да предпази себе си. Стига с този популизъм, с който само демогогстваме пред българските граждани. С медийни прояви не знам докъде ще докараме България по този начин“, призова още зам.-председателят на ДПС.

Според Янков не отива на бивш министър като Христо Иванов подобна акция по море. Членът на ръководството на ДПС апелира към българските политици да се държат по-сериозно. „Ако искаш нещо да кажеш, тръгни, използвай официалния ред, направи го, излез, кажи го, но по този елементарен начин – да газиш във водата, да демонстрираш… Политиците трябва да бъдат много по-сериозни, действията им трябва да бъдат по-сериозни“, апелира Янков с предупреждението, че си играят с емоционалните реакции на хората.