Янев: Задават се решения, опасни за националната сигурност

Снимка: БГНЕС

„Искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни.“

Това написа в личния си профил във „Фейсбук“ късно в неделя вечер министърът на отбраната Стефан Янев. От публикацията му се разбира, че той няма да подаде сам оставка, но че смяната му предстои: „Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред.

В текста той говори за жертване на Родината, игри на големите и че няма нужда да се демонстрира „проамериканска или проевропейска позиция“.

Обект съм грозна, несправедлива и подмолна политическа атака, която цели на поста министър на отбраната да бъде поставен по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси човек, допълва Янев. И твърди, че това щяло да е реализирането на сценарий, поставящ под риск националната ни сигурност.

По повод „опасните решения“ той разяснява: „Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения“.

Той подчертава, че „изстрадалата ни Родина не заслужава да бъде жертвана в игрите на големите“. България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България трябва и според мен е длъжна да демонстрира позиция в защита на националните си интереси“, казва още Янев.

По-рано днес, премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на Стефан Янев. Според него никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Facebook.