Янев: До десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет полага всички усилия, за да не се стигне до локдаун. Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

„Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инструментариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки“, коментира Стефан Янев, цитиран от Pariteni.bg.

„Последните мерки с така наложения зелен сертификат, са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата“, обясни още Янев.

По думите му наложените до момента мерки имат известен ефект и първите информации сочат, че пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване.

„Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболяемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди“,  каза премиерът. „През 2020 година нямаше ваксини и затова имаше локдауни, а сега има ваксини”, коментира още служебният премиер.

Още в събота сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците, стана ясно още от думите на Янев.

„Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза премиерът. И допълни, че родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.

Премиерът заяви, че изборите ще бъдат проведени така, както е планирано и подготовката за тях тече. Задължителна ваксинация няма и няма да има у нас, каза още премиерът.