Ямбол почете традициите на Богоявление

В Ямбол се проведе традиционният Богоявленски ритуал. В 12:00 часа Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, хвърли Светия Кръст във водите на река Тунджа. В традицията тази година се включиха рекорден брой от 35 участници, а топлото време събра стотици ямболци.


Богоявленският Кръст беше изваден от 30-годишния Калоян Ников. Той е родом от Ямбол, но понастоящем живее в Германия и се връща в родния си град специално за празника. Ников извади Кръста от водите на Тунджа за втори път, първият е бил през 2020 година. „Ще има и трети, и четвърти път,“ обеща той.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански награди младия мъж. „Искам да благодаря на всички участници за смелостта. Пожелавам им здраве, да има мир и разбирателство,“ каза кметът.


Свещениците благословиха Калоян Ников, който сподели, че ще дари своите награди и лични средства в помощ на ямболски деца и апелира през следващите години примерът му да бъде последван.
Празникът започна по-рано днес с тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена пред храм „Свети Николай Чудотворец“, отслужен от архимандрит Димитрий в съслужение с ямболски свещеници. На церемонията присъстваха представителни части от гарнизон Ямбол, командири на военни формирования, официални лица, граждани.


След това литийно шествие се отправи към моста до Минералната баня, където беше хвърлен Светият Кръст.