Ямбол и Сливен дърпат 1/6 от България към дъното в ЕС

Теренът на бъдещия Индустриален парк в Сливен

Югоизточна България е сред десетте най-слабо конкурентни в ЕС – Бургас и Стара Загора не могат да го издърпат, това се казва в анализ на в. 24 часа, който се основава на данни от Института за пазарна икономика и Европейската комисия. 

Европейската комисия постави още един български регион на незавидно място в класация за местата, в които има интерес да се прави бизнес.

Всъщност страната ни е с двама представители сред 10-те най-слабо конкурентни региона в ЕС – Северозападният и Югоизточният, показва индексът за регионална конкурентоспособност на ЕК. Първият събира 46,9 точки и е в най-слабата категория с под 50 пункта. В него влизат областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Югоизточният има 52,6 точки, там са областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Според анализатори и представители на местния бизнес причината за незадоволителното място са Ямбол и Сливен, както и Странджа, докато в Бургас и Стара Загора икономиката се развивала добре.

Предложението на кмета Стефан Радев за създаване на „Индустриален парк-Сливен“ получи солидна подкрепа от общинските съветници

Припомняме, че в началото на април общинските съветници в Сливен гласуваха предложението на кмета Стефан Радев за създаване на Индустриален парк именно катко мярка, която да стопира негативните процеси в местната икономика и да даде възможност за нови инвестиции.
Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, не е съгласен с дадените само 52,6 точки в индекса. Според него индустрията върви добре, има сериозни инвестиции, особено в района на Бургас. А международната обстановка сега позволявала да се развива военна промишленост и в Старозагорско. Градът се канел и да стане център на водородна долина. Това показвало, че Югоизточният район има добър потенциал да е привлекателен за инвеститорите, а оценката на ЕК може да се приеме и като стимул за по-сериозна работа занапред.

Стоилов обаче посочва, че неизвестните около бъдещето на въглищната промишленост и комплекса “Марица-изток” ограничават инвестиционната сигурност, а Стара Загора няма и утвърден план за устойчиво развитие и справедлив преход.

Румяна Грозева – изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие в Стара Загора, също е притеснена относно въглищния преход и бъдещето на промишлеността. Това кара хората да се чувстват несигурни и да напускат района. Икономическите възможности на Ямбол и Сливен са ограничени, само Бургас много трудно може да дърпа напред целия Югоизточен район,  посочва Грозева. В последните години в тези два града има миграция към Бургас. Влияние има и Странджа, която е най-слабо населеният район в България с почти нулеви инвестиции. Югоизточният регион обхваща и голяма територия, в която попадат едни от най-бедните общини – пограничните Малко Търново и Средец, полупланинските Сунгурларе и Руен.
Това отваря ножица между богатите морски общини и по-бедните от вътрешността на страната, което се отразява като цялата статистика за региона.

Според регионалните профили, изготвени от Института за пазарна икономика, в Бургас брутният вътрешен продукт на човек намалява. Въпреки това доходите продължават да нарастват, но не достигат средните нива в страната. 

Но инвестиционната и бизнес активността остават сред най-високите в страната. Има обаче друг недостатък – Бургас е сред областите с най-високо ниво на местното данъчно облагане през 2022 г.

В Стара Загора и областта доходите продължавали да нарастват, но нивото на бедност се повишава, посочват от ИПИ. В областта има сравнително малък брой предприятия, но произведената продукция е относително висока.

Оценката на института за област Ямбол също показва покачване на заплатите. Но заетостта остава ниска, а безработицата – над средната, инвестиционната активност се свива. Усреднените нива на местните данъци са близки до средните в страната.

А за Сливен се посочва, че брутният вътрешен продукт на човек от населението в областта е сред най-ниските в страната. Свиването на икономическата активност е съпроводено от намаляване на заетостта и повишаване на безработицата. Инвестиционната активност е изключително слаба. Предизвикателство оставал и ниският дял на населението в жилища с достъп до обществена канализация.

Целият анализ може да прочетете във в. 24 часа – ТУК.

Кметът Стефан Радев пред БНТ: Индустриалният парк Сливен-Ямбол е важен за инвестиционната карта на България