Ядем замразено свинско месо от резервите на Европа

По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо от резервите на Европа. Търговците обаче често го пласират като прясно, съобщава БНТ. За това предупреждават управители на свинекомплекси в Русенско.

Заради епидемията от африканска чума по свинете се отчита над 20% спад на производството на българско прясно месо.

В страната бяха унищожени над 130 000 прасета заради болестта – тяхното месо е било предназначено предимно за прясна консумация.

Производителите твърдят, че в момента търговците компенсират недостига на наше свинско месо с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия. Те посочват, че световните икономики имат складове, които съхраняват меса за трудни времената, за да могат да поддържат добра цена. Именно в ситуации като настоящата тези складове започват да зареждат засегнатите пазари. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже колко са стояли, обясняват производителите.

В редица магазини в Русе се отчита спад в продажбите на свинско месо. Поради тази причина някои от тях изобщо отказват да зареждат.

От началото на годината БАБХ е извършила над 1000 проверки в хранителни магазини в страната и въпреки че не са били установени нарушени, от Агенцията напомнят на потребителите да следят етикетите – именно там е указано какъв е произходът на месото.