XXII Национален фестивал на детската книга – Сливен ще се проведе от 23 – 25 септември

Двадесет и второто издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 23 до 25 септември 2020г. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Събитието тазигодина ще премине в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки. Вече 22 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 17 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, ще бъдат успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл на 23 септември от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Водещ на концерта ще бъде Драгомир Драганов, който ще си партнира с актьора Вангел Апостолов, в ролята на най-обичания от децата ловец на приключения Барон фон Мюнхаузен. В концерта със свои изпълнения ще се включат и малките, но много талантливи певци Доминик Иванов (7г.), Елица Ненова (12г.), Симона Костова (12г.) и Даяна Федиева (12г.), децата от детска вокална група „Славейче”– гр.Сливен и балерините от балет „Барби” – гр.Сливен.

Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на
Община Сливен. В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов,
Красимир Машев, Димана Йорданова, Елена Павлова, Радостина Николова, Иван
Раденков, Лили Спасова и Милен Хальов; представяне на издателския проект
„Как се прави книга–едно издателско приключение” на издателство „Фют” и
гостуването на издателствата „Жанет 45”, „Кибея”, „Таралеж” в най-големите
сливенски училища с представяне най-новите им издания за деца; премиера на
книгата „Младият англичанин” разказана с илюстрациите на Борис Стоилов
/Съвместен проект на Фирма ADCOM, ИК „Таралеж” и Печатница „Симолини,
94” ООД/; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за
принос в детското книгоиздаване за 2020г.; Откриване на изложба и награждаване
на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за
илюстрация„Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от
рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен
конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX-я
Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни
герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално
шествие и др.

В рамките на програмата на фестивала ще бъде отбелязана и 65 – годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни, което ще включва откриване на документална изложба „Следи във времето – 65 години Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и изложба – рисунки от конкурса „Библиотеката – моят остров на съкровищата”, кръгла маса на тема: „Следи във времето – 65 години РБ „Сава Доброплодни” и премиера на сборника „Библиотеката в моя живот”. Честването ще завърши с тържествен концерт на 23 септември 2020г. в голямата зала на Драматичен театър „Ст. Киров” с участието на оперните певци Иван Момиров, Даниела Дякова, Марк Фаулър и Симона Кодева, вокално трио „Хипнотик” и лаурети на национални и международни конкурси от клуб за спорни танци „Туида”.

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”. Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи многовалентността на пространството и времето, тяхната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, и как се насърчава детето читател да излезе извън концептуализацията на пространството и времето като статично, да се разгледа и преходът между пространствата и времето разчетен през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите, както и да се анализират характеристиките на новия главен литературен герой. Ще бъдат представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

За пръв път тази година, поради ограниченията породени от увеличаване на
заболеваемостта от коронавирус в част от страните, от които има участници във
форума и невъзможността те да пътуват до България, той ще премине в две
сесии: първата – присъствена, в която докладите ще бъдат представени от
присъстващите участници, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще
бъдат представени останалите 8 доклада.

И тази година, акцент в програмата на фестивала са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В галерия „Сирак Скитник” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя, организиран от Фестивала с подкрепата на преподаватели от НХА-София, включваща над 80 творби на студенти от художествените академии в 5 държави. В галерия „Май“ ще бъде представена изложба – илюстрации „Фантазия” на две поколения илюстратори – Борис Стоилов и Ясен Стоилов. В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2019г.

Нов момент в програмата на фестивала е превръщането на централния
площад и ларгото на града в улица на приказките. В трите фестивални дни на
откритата сцена пред община Сливен ще се проведат няколко представления,
които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Ще бъдат
представени спектаклите: „Имало едно време…” – на Театрална къща „Мариета и
Марионета”; „Уличен мюзикъл” – на театър „Хамелион”; „Повече от магия” на
Театър „Трио“, детското шоу „Приказно пътешествие с DANON” и спектакълът
„Тримата братя и златната ябълка” на ДКТ „Константин Величков“ – гр.
Пазарджик.

И 22-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще бъде домакин и на специално обособено място за илюстратори, превръщайки го в пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. Във втория ден на фестивала, 24 септември, в компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА ще имат възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които ще презентират на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter – театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм.

На 24 септември, в ДТ “Ст. Киров“, ще се състои и тържествен концертспектакъл със специалното участие на актрисата Алекс Сърчаджиева и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от градовете Бургас, Сливен и Пловдив. На концерта ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2020г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. За втори път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

На 25 септември, в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан
Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в
Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на
любими литературни герои и концерт. В конкурсите, които се проведоха в
условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските
общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за
посетителите. За децата – участници в различните прояви са осигурени много
сувенири и книги.

И тази година, съобразявайки се със строгите противоепидемични мерки,
организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална
библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори ще се постараят да
превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови
постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат
сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на
песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.