XXII Национален фестивал на детската книга – Сливен се проведе успешно

От 23-25 септември 2020г., за двадесет и втора поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България наречен Национален фестивал на детската книга. Въпреки многобройните трудности породени от пандемията от коронавирус и въведените противоепидемични мерки и ограничения, организаторите на Националния фестивал на детската книга от регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и техните партньори от Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, найголемите детски издателства не се отказаха от неговото провеждане, убедени, че той е желан, обичан и нужен празник, който зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. И техните усилия се увенчаха с успех.

Двадесет и второто издание на фестивала беше различно издание. То бе ярко и новаторско, защото съчета основните си цели с новите условия за провеждане. Идеите му бяха смели и силни, реализирани с много желание, енергия и романтична всеотдайност. Многобройните прояви, включени в програмата, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина. Двадесет и второто издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2020 се проведе под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието премина в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

И тази година Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели: популяризиране творчеството на съвременни български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници; подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; предизвикване на дебат за издателските политики; налагане на нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез обявените конкурси вдъхновява децата към творчество, затвърждаване на ролята на Националната награда „Константин Константинов“ като стимул за развитие на писането и публикуването за деца.. Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, бяха успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Красимир Машев, Димана Йорданова, Елена Павлова, Радостина Николова, Иван Раденков, Лили Спасова и Милен Хальов; представяне на издателския проект „Как се прави книга–едно издателско приключение” на издателство „Фют” и 2 гостуването на издателствата „Жанет 45”, „Кибея”, “Мармот” и „Таралеж” в найголемите сливенски училища с представяне на най-новите им издания за деца; премиера на книгата „Младият англичанин” разказана с илюстрациите на Борис Стоилов /Съвместен проект на Фирма ADCOM, ИК „Таралеж” и Печатница „Симолини, 94” ООД/; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2020г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

В рамките на програмата на фестивала беше отбелязана и 65 –годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” с откриване на документална изложба „Следи във времето – 65 години Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и изложба – рисунки от конкурса „Библиотеката – моят остров на съкровищата”, кръгла маса на тема: „Следи във времето – 65 години РБ „Сава Доброплодни” и премиера на сборника „Библиотеката в моя живот”. Честването завърши с тържествен концерт на 23 септември 2020г. в голямата зала на Драматичен театър „Ст. Киров” с участието на едни най-изявените оперни певци – Иван Момиров, Даниела Дякова, Марк Фаулър и Симона Кодева, вокално трио „Хипнотик” и лауреати на национални и международни конкурси от клуб за спорни танци „Туида”. Водещ на концерта бе известният български актьор Даниел Цочев.

Важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”. Целта на форума бе чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи многовалентността на пространството и времето, тяхната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, и как се насърчава детето читател да излезе извън концептуализацията на пространството и времето като статично, да се разгледа и преходът между пространствата и времето разчетен през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите, както и да се анализират характеристиките на новия главен литературен герой. Бяха представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Гърция, отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. За пръв път тази година, поради ограниченията породени от увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в част от страните, от които има участници във форума и невъзможността те да пътуват до България, той премина в две сесии: първата – присъствена, в която докладите бяха представени от присъстващите участници, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка бяха представени останалите доклади.

И тази година, акцент в програмата на фестивала бяха тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Открити бяха няколко изложби. В галерия „Сирак Скитник” беше експонирана уникалната изложба – илюстрации 3 от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя, организиран от Фестивала с подкрепата на преподаватели от НХА-София, включваща над 80 творби на студенти от художествените академии в 5 държави. Изложбата – илюстрации „Фантазия”, експонирана в галерия „Май”, представи творби на две поколения илюстратори – на Борис Стоилов и на неговия син Ясен Стоилов. В ХГ „Димитър Добрович“ бе открита изложба – илюстрации/оригинали/ на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2019г. И трите изложби ще имат живот след фестивала – вече са поканени да гостуват в други градове – студентската изложба ще бъде показана през м.октомври в гр.Пловдив, изложбата на проф.В.Паунов ще гостува в гр,Бургас, а през следващата година в пр. Нови Сад/Сърбия/.

Нов момент в програмата на фестивала беше превръщането на централния площад и ларгото на града в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен се проведоха няколко представления, които срещнаха деца и възрастни с любимите им приказни герои. Представени бяха спектаклите: „Имало едно време…” – на Театрална къща „Мариета и Марионета”; „Уличен мюзикъл” – на театър „Хамелион”; „Повече от магия” на Театър „Трио“ и „Тримата братя и златната ябълка” на ДКТ „Константин Величков“ – гр. Пазарджик. При голям интерес премина и детското шоу „Приказно пътешествие с DANON”.

И 22-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, стана домакин и на специално обособено място за илюстратори, превръщайки го в пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, се представиха иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. Във втория ден на фестивала, 24 септември, в компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ се проведе майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас бяха използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА имаха възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които презентираха на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма. В края на майсторския клас Лада Василева-президент на фирма „ADCOM” подари 10 таблета на Wacom Intuos Bluetooth Small Black за оборудване на графичен кабинет за обучение с тези технологии.

С много радостно настроение и усмихнати детски лица премина дефилето с приказни герои. Въпреки ограниченията за броя на участниците наложени от противоепидемичните мерки, в карнавала се включиха много деца от НУ”Васил Левски”, ОУ”Д-р Иван Селимински”, ОУ” Димитър Петров”, СУ”П.К.Яворов”, СУ”Йордан Йовков”, СУ”К.Константинов” и ОУ”Елисавета Багряна”, съпровождани от своите родители. Дефилето беше съпроводено от актьорите от „Fireter – театър на огъня и сенките” и от театър „Мариета и Марионета”. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм, а наградите бяха връчени на откритата сцена от д-р Мариана Марчева – председател на журито и г-жа Луизина Савкова от МК.

На 24 септември, в ДТ “Ст. Киров“, се състоя и тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актрисата Алекс Сърчаджиева и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от градовете Бургас, Сливен и Пловдив. Иван Едрев, Станислав Илиев, Oлга Дойкова, Богомила Цекова, Ивайло Нинчев, Цвета Миленкова, Евгения Белева, Габриела Йорданова, танцьорите от клуб по спортни танци „Бургас 1975” и балет „Барби” – Сливен бяха звездните участници в концерта. На концерта бе връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2020г., която се определя като една от най-престижните литературни награди в България и е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Наградите в различните категории бяха връчени на: в категория „автор” – на Марин Трошанов, в категория „Издателство” – на ИК „Кибея”, в категория „Илюстратор” на Катина Пеева. Наградата на детското жури бе връчена на Милен Хальов.

На 25 септември, в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и концерт, на която присъстваха деца от цялата страна. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е още един от безспорните успехи на фестивала. Ежегодно провежданите конкурси вече не просто са част от мероприятията на фестивала, те имат ефекта на бумеранга – резултатите, макар и след време, се усещат пак тук, на фестивала. Малчуганите, които преди години са писали своите първи и малко несръчни приказки и стихове, или са рисували първите си рисунки, изработвали са първите си кукли за конкурсите и пленерите, днес се връщат на фестивала със своя първа книга, или изложба. И това е най-големият успех на фестивала.

И тази година, съобразявайки се със строгите противоепидемични мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадоха сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци. Многобройните прояви, включени в програмата, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение и с очакването на следващия фестивал.