Взривовете в Карнобат: Има ли руска връзка?

Взривовете на складовете за боеприпаси край Карнобат хвърлят съмнения за нови подривни дейности на наша територия от страна на Москва. Замесеният отново е оръжейният търговец Емилиян Гебрев. Има ли достатъчно доводи да търсим дългата на Кремъл – коментира в студиото на „Денят започва“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

До 2021 г. взривовете в българските военни складове се отдаваха преди всичко на технологични инциденти, но темата за Москва се появи когато разследване в Чехия показа, че ГРУ е участвала в организирането на взрив в техни складове, каза Безлов. По думите му през 2015 г. – времето, когато са правени опити за отравянето на Гебрев е имало случаи на взривове във ВМЗ – Сопот – полигони, складове. Разследващите органи тогава са говорили за късо съединение.

Заяви, че очакванията за подобни „руски мокри операции“ са били още с началото на войната.

Интересното при взривовете край Карнобат е, че се очаква да видим записи. За първи път има мерки за безопасност в складовете от страна на Гебрев. Те са с допълнителни сигнални системи. За първи път се случва да има толкова данни. Безлов обаче очаква да бъде потърсена и международна техническа помощ.

„Във взривените складове, според Гебрев има стар тип муниции, неплатен износ за Африка. Разбира се тези муниции имат своята ценност, особено за войната в Украйна. Според някои изследвания Украйна има мого по-малки ресурси от Русия по отношеие на мунициите. Русия превъзхожда Украйна 1 към 5, а в някои направлемия 1 към 10 – това обаче се опитва да се промени. България е може би номер едно производител в света на муниции след Русия и е много ключова страна за производството на муниции“, каза Безлов.

Безлов смята, че у нас са направени усилия за мерки за сигурност, особено за големите заводи – частни и държавни.