Взривиха противопехотна мина на плажа край Царево

Екипи на Военноморските сили в Бургас взривиха противопехотна мина на Централния плаж в Царево. Опасният боеприпас е открит от туристи около 15.30мин. вчера. До взривяването на мината мястото е оградено и охранявано от полицията.

В 9.18 часа тази сутрин след като пристигналите около 20 туристи на плажа бяха отведени на безопасно разстояние екипи на ВМС в Бургас взривиха противопохетната мина. Тя е изплувала до плажната ивица вчера. Открита е от туристи, които съобщават на водния спасител на първи пост, че са намерили странен предмет. Той е реагирал незабавно като е повикал полицейски екипи да оградят периметъра около опасния боеприпас.

Специализираният екип от ВМС извърши обследване на обекта и го класифицира като противопехотна мина. С цел намаляване на риска при унищожаването на боеприпаса, военнослужещите решават да не го извличат от водата и да не го транспортират. Мината е унищожена при стриктно спазване на всички мерки за безопасност, които се изискват при взривяване на обекти, намиращи се под вода, уточняват от ВМС.

Близо 20 часа мястото бе охранявано от полицията до обезвреждането на мината.

Достъпът до плажа е възстановен.

БНР-Бургас

Снимка: БГНЕС