Взрив от антибългарска реторика сред македонския елит след визитата на Петков и Йотова

Република Македония направи стратегическа грешка с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество с България, който ни постави в неравностойна позиция”, заяви Марян Гьорчев – бивш македонски посланик в България.

Обвинения към България в провокация и призиви за суспендиране на Договора за добросъседство прозвучаха от страна на македонски политици и общественици след посещението на вицепрезидента Илияна Йотова и на министър-председателя Кирил Петков в Битоля миналата седмица, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за бурната реакция стана откриването в събота на български културен център „Иван Михайлов” в Битоля, на което присъстваха и външният министър Теодора Генчовска, както и народни представители от различни политически сили.

Както нееднократно беше подчертано, недоволството сред политиците беше заради избора на името на клуба – „Иван Михайлов”.

Стево Пендаровски заяви, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, не помага за сближаването между София и Скопие.

Отношение по темата взе и македонският премиер Димитър Ковачевски, който заяви, че Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различните хора. Той призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България. По време на пресконференция, посветена специално на този въпрос, външният министър Буяр Османи каза, че „изборът на име на българския културен клуб беше провокация”.

„Република Македония направи стратегическа грешка с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество с България, който ни постави в неравностойна позиция”, заяви Марян Гьорчев – бивш македонски посланик в България. Големият проблем, според него, е приемането на термина „обща история”, което дава право на София да се намесва за българско малцинство в Македония.„За каква обща история говорим, когато македонската антифашистка борба и третият райх на България са две противоположни страни в историята. Това е провокация от страна на България”, каза още Гьорчев.

„Фашисткото минало на България не може да се представя за европейска добродетел”, заяви бившият председател на македонския парламент Стоян Андов. „Българското правителство с настоящата си политика атакува основни евроатлантически ценности. И това не може да не засенчи цялостните вътрешни отношения в ЕС и дори в НАТО.”

Източник: Епицентър