Втората ни въздушна линейка ще е базирана до Сливен

Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен. Планираният радиус на действие на машината е 170 км и през ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната. Това обяви днес министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който днес заедно с кмета на Сливен Стефан Радев даде старт на ремонтните дейности на базата.

„За да създадем условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер е необходимо базата на летище Бършен да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения. Всички дейности по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на хеликоптера“, обясни Гвоздейков. Той уточни, че тази база ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост.

„След изграждането на постоянната база има възможност тази да бъде използвана от „България Хели Мед Сървиз“ за обучение и подготовка на пилоти“, заяви транспортният министър. Той обясни, че в момента се изгражда болничното вертолетно летище в Сливен, а такова ще има и в Ямбол и Бургас.

„Добрите практики в европейски държави като Австрия и Германия показват, че оперативните бази за HEMS са изградени на малки летища, използвани от авиация с общо предназначение (General Aviation), каквото е летище Бършен. Неговото географско разположение дава възможност хеликоптерът да е позициониран в център, така че да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, обясни министърът.

Вторият медицински хеликоптер трябваше да е доставен от италианския производител „Леонардо“ миналия месец, но се забавя и се очаква у нас през октомври.