Всяко трето яйце по Великден у нас е вносно

Всяко трето яйце, което ядем по Великден, е вносно. Това каза пред „Телеграф“ шефът на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков, цитиран от „Монитор“.

Основният внос е от Полша и Румъния, но има и яйца от Германия и други страни.

По Великден, в рамките на около седмица до десетина дни, се потребяват към 30 милиона яйца у нас.

За тази година се съмнявам, че ще бъдат толкова. Може би ще са по-малко – около 27-28 милиона броя, каза Белоречков.

Макар да отвориха ресторантите, а тези към хотелите да не са спирали да работят, заради пандемията българите са по-малко склонни да пътуват. Това е причината и да се очаква малко по-ниско потребление на яйца около Възкресение, тъй като част от кокошите продукти се употребяват в заведения. Белоречков обаче не уточни колко са яйцата за готвене и колко са тези за боядисване. Но общото количество е толкова – около 30 милиона броя, каза шефът на птицевъдите.

Миналата година полски и румънски яйца заляха пазара, същото се очаква да се случи и тази година. Понеже католическият Великден е месец по-рано от православния има голяма вероятност у нас са дойдат стари продукти останали от празника в католическите държави. „Затова винаги призоваваме да се купуват български яйца, които са пресни. Само за седмица ние произвеждаме около 20-30 милиона бройки. Тоест родното производство може напълно да задоволи нуждите на българския пазар. Ако яйцата се купят по-рано, те ще са и по-евтини“, каза Белоречков.

Птицевъдите очакват внос от около 10 милиона бройки у нас по Великден. Толкова са били и миналата година. Това означава, че всяко трето яйце, консумирано в България по Възкресение, е вносно.

Освен че чуждите продукти може да са стари, има потенциална опасност тези от Полша да са заразени със салмонела, обясни Белоречков.

Той припомни, че миналата година имаше много случаи на хванато пилешко месо със салмонела, внос от тази държава. Повечето партиди бяха заразени с щам, който не е опасен за човешкото здраве, но имаше и такива, които представляват риск.

„Там отглеждат кокошките по един и същи начин. Така че както има опасност за заразяване на месото със салмонела, така има и за яйцата. Не мога да кажа със сигурност дали техните яйца ще са опасни. Но, доколкото ми е известно, те не ваксинират кокошките срещу салмонела за разлика от нас.

При нас е традиция да се ваксинират всички кокошки, обясни Белоречков. Той обаче поясни, че контролът е висок, но тази зараза трудно се контролира. По думите му проблемът е, че в една и съща партида може да има както незаразени, така и заразени яйца. И ако пробите покажат, че всичко е чисто, това не означава, че отделни продукти не са заразени. Докато при пилетата по-лесно се установява заразата.

Единственият начин да се предпазим от салмонела е с варене на яйцата поне 12 минути, за да се убият бактериите. Трябва да се консумират твърдо сварени яйца, рохки – никога, каза Белоречков.

Птицевъдите се притесняват, че залежалата вносна стока ще дойде у нас и на доста по-ниски цени от тези на родната продукция.

В момента яйцата от производител струват около 15-20 ст. за брой, среден размер. В търговската мрежа обаче се продават на потребителите между 25 и 30 ст.

По Великден се очаква цената да се повиши заради по-високото търсене.

Миналата година около Възкресение цената е била 18 ст. при производителя и между 30 и 35 ст. в магазинната мрежа. Сега цените са значително по-ниски, но това може да се промени с наближаване на празника. Хората обаче могат да си купят седмица-две по-рано яйцата и да ги съхраняват в хладилник, за да им излезе по-евтино. Срокът на годност на тази стока е 28 дни.

Цената на вносните яйца зависи от това кога се пада Великден и дали изтича срокът им на годност. Обикновено те са с 5 ст. по-евтини от нашите. Ако българските се предлагат примерно по 30 ст. за брой, вносните могат да се намерят на 25 ст. Това е така, защото търговците трябва могат да ги пласират заради изтичащия срок на годност, обясни Белоречков. По думите му цените в търговската мрежа варират в широки граници, докато тези при производител се различават само със стотинка-две.

Ако ние не увеличим цената на яйцата с наближаване на Великден, търговците ще я увеличат, категоричен е шефът на птицевъдите.

Вносните яйца се продават предимно в големите вериги. Българските могат да се намерят както във веригите, така и в по-малките магазинчета. Няма как да се прецени дали яйцата са от ваксинирани кокошки. Но всеки потребител може да види дали са български – по кода BG на самото яйце. На кутията може да пише всичко, важното е какво пише на самата черупка, каза Белоречков.

Изнасяме 15 милиона за Гърция

И докато Полша и Румъния всяка година по Великден заливат родния пазар с тяхната продукция, българските производители успяват да изнесат определени количества за Гърция. Обикновено изнасяме около 10-15 милиона бройки. Но всичко зависи от активността на туристическия сезон, а засега никой не се заема с прогнози какъв ще е той през пандемичната 2021 г.

Най-скъпите в момента са в Разград

Средната цена на едро на яйцата размер М за страната е 19 ст.

Това сочи ценовия анализ на земеделското министерство за изминалата седмица.

Най-ниската цена – 17 ст., е отчетена в Шумен, Стара Загора и Добрич. Най-високата цена е 25 ст. Тя е регистрирана само в една област – Бургас.

В големите вериги средната цена на яйцата, размер М, е 28 ст. Най-високата цена е регистрирана в Разград – 32 ст. Най-евтините яйца пък са в хипермаркетите в Благоевград и Кюстендил, където могат да се закупят по 24 ст.