Всички сделки на руски компании ще се одобряват от специална правителствена комисия

В изпълнение на указ на президента Владимир Путин от 5 март правителството на Русия обяви списък с 50 „неприятелски държави“, сред които е и България. Списъкът обхваща Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Сингапур, Южна Корея, Норвегия, Микронезия и Сан Марино.

Всички сделки на руски компании с бизнес и физически лица от „неприятелски страни“ вече ще се одобряват от специална правителствена комисия, част от комисията за контрол над чуждестранните инвестиции, се казва в съобщение на сайта на правителството. Освен това, всички кредитори от тези страни вече ще получават отпуснатите на руската държава и компании заеми само в рубли.

Начело на комисията, издаваща разрешения за сделки и валутни операции, е финансовия министър Антон Силуанов.

Комисията няма да се занимава с компании в чужбина, които са под контрола на руски юридически или физически лица, включително ако такъв контрол от бенефециентите се осъществява в тяхно име от чуждестранни юридически лица в „неприятелски държави“.

Експерти считат, че въпреки новите ограничения, всички явни или прикрити зад адвокатски кантори руски собственици, включително в офшорни зони, ще могат да действат както досега.