Все още се издирва майката на изоставеното новородено в Айтос момиченце

Все още се издирва майката на изоставеното новородено в Айтос момиченце. Това каза за БТА Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР-Бургас. Бебето беше открито голо преди няколко дни на тротоар в Айтос. Настанено е в УМБАЛ-Бургас.

Поради огромния интерес към детето и за неговата съдба, от пресцентъра на болницата уточниха, че новороденото ще напусне лечебното заведение в момента, в който здравословното му състояние позволява това, а когато Агенцията за социално подпомагане реши, детето ще бъде предадено на приемно семейство. От компетенциите на Агенцията са и въпросите относно неговото осиновяване, посочиха от болницата.

Бебето е недоносено – родено е в 36-та седмица и тежи 2200 грама. За да бъде регистрирано в системата, момиченцето е кръстено Антония – на името на началника на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

От началото на годината Отделението по неонатология е предало на приемни родители шест деца, като всяко от тях е престояло в болницата средно 15-20 дни. Годишно в УМБАЛ-Бургас се изоставят между 10 и 15 новородени. Това са случаи предимно от жени родили в болницата и изоставили децата си.

Източник: БТА