Времето: Вятър на изток с температури до 18 градуса, дъжд на запад

През страната ще премине средиземноморски циклон. Ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи. През деня вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Оранжев код е обявен за Габровска и Великотърновска област заради силен и поривист южен вятър – фьон, с пориви 22-29 m/s.

За 13 области в Източна и Централа България е обявен жълт код също заради силен вятър, като там се очакват пориви до 19-24 m/s.

В 12 области на Западна България е обявен жълт код за интензивни валежи от дъжд. Със застудяването в планинските части от областите валежите ще преминат в сняг. Количествата за денонощието ще бъдат до 35 mm.

През целия ден в Източна България вятърът ще се задържи от юг и там температурите ще останат по-високи. На много места ще има валежи от дъжд, значителни в планинските райони и Югозападна България.

Привечер с понижението на температурите на много места в западните райони от страната дъждът ще премине в сняг, ще се образува снежна покривка, но бързо ще спре. Минималните температури ще са предимно между 7 и 12 градуса, в югозападните райони от страната – между 4 и 6 градуса. Максималните температури ще са в широки граници, от 8 – 10 градуса в Западна България до 18 – 20 градуса на изток.

В събота ще има превалявания в цялата страна, предимно от дъжд, в северните и югозападните райони примесен със сняг, а дневните температури ще са между 6 и 13 градуса.