Военният министър за мобилизацията в Русия: Риск има, пряка заплаха няма

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира частичната мобилизация в Русия, която бе обявена от Владимир Путин.

По думите му, има риск за националната сигурност на България, но няма пряка заплаха за страната ни. Той напомни, че държавата ни е част от НАТО.

Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или като този, който е в Украйна води до риск за националната сигурност. „Дори и бежанците“, поясни той и добави: „Виждаме всичко, което се случва. Вижте цените“.

Стоянов  съобщи 3 важни документа, свързани с Министерство на отбраната.

  • Първият е решение за  безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна. 350 медицински комплекта, които осигуряват мед обслужване на 35 хил. граждани.
  • Вторият – приемане на програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. В нея влизат 13 проекта като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната напред през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива е 6,6 млрд.
  • Министърът обяви, че са били одобрени средствата за закупуването на новите 8 изтребители F-16.

„Изключително е важно придобиването на нови изтребители. В момента разполагаме със съветски. Трябва да бъде придобита ескадрила от 16 самолета. Очакванията са, че те ще пристигнат до 2027 година. Това е уверението от САЩ“, допълни той.

Временно решение е осигуряването самолети под наем или лизинг, за да се осигури летателно време за пилотите.