Военният министър от Сливен: Няма окончателно решение за изграждането на инфраструктура за военни от съюзническите сили край Кабиле

Снимка: Стоян Радев, БНР-Сливен

Няма окончателно решение за изграждането на инфраструктура за настаняване на военни от съюзническите сили край Ямбол. Предложението е тя да бъде изградена в имот на Българската армия край Кабиле. Това обяви в Сливен военния министър Тодор Тагарев по повод намеренията на министерството да бъде изградена жилищна и спомагателна инфраструктура. Очаква се там да бъдат настанени над 1500 военнослужещи от многонационалната бойна група.

Министър Тагарев обяви, че решението за финансиране на строителството на въпросните жилища вероятно ще бъде взето от Народното събрание.

„Окончателно решение не е взето още, но в някакъв момент трябва да започне проектиране, няма за къде да се бавим на този обект. Окончателното решение така вероятно ще бъде предложено, най-малкото от гледна точка на разходите, които са необходими за изграждането на тази инфраструктура, на Народното събрание“.

В отговор на гражданското недоволство срещу настаняването на съюзнически военни край Ямбол министър Тагарев каза:

„Хората, откъдето и да са, където имаме разположена такава инфраструктура не трябва да се притесняват, тъй като така или иначе не само многонационалната бригада, която ще бъде разположена в този нов обект, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор“.

Военният министър обяви още, че няма нарастване на опасността за страната свързана с войната в Украйна.

„Глобално погледнато рискът към този момент не е повишен. Това не означава, че рисковете от инциденти, преднамерени или непреднамерени действия, които могат да засегнат наши територии или обекти е изчезнал. Има такива рискове и те са свързани с най-вече с провокативните действия на Русия в Черно море“.

До няколко дни ще бъде обявено, какъв е намерения край Тюленово дрон-бомба.

“ Ще оставим още няколко дни преди да говорим“, допълни военният министър.

Днес стана ясно още, че Министерство на отбраната намалява до минимум прехвърлянето на военни имоти с отпаднала необходимост. В Сливен вероятно на общината ще бъде даден имота на бившия парашутен полк.